Szukając informacji o żywieniu w dnie moczanowej na pewno nie raz natkniesz się na taką, w której mowa będzie o konieczności eliminacji warzyw bogatych w puryny. I nie mówię tutaj tylko o wiedzy internetowej. Takie przestarzałe zalecenia powielane są nawet w książkach. Dlatego usłyszysz o tym również z ust niektórych lekarzy czy dietetyków. 

I rzeczywiście, wcześniejsze zalecenia mówiły o ograniczeniu wybranych rodzajów warzyw. Z tego powodu dieta w dnie moczanowej była dosyć problematyczna i trudna w stosowaniu. Ale koniec z warzywnym uciśnieniem! Szparagi, szpinak, kalafior, grzyby, fasola, zielony groszek mają zielone światło. Badania wykazały, że nawet warzywa bogate w puryny nie prowadzą do zwiększenia ryzyka nawracających ataków dny. Dieta powinna obfitować w warzywa i nasiona roślin strączkowych. Co więcej, wykazano, że dieta wegetariańska może obniżać stężenie kwasu moczowego we krwi.

Dlaczego warzywa bogate w puryny mają taki efekt? Prawdopodobnie może to wynikać z tego, że obfitują w wiele korzystnie działających substancji. W ten sposób mogą niwelować działanie zawartych w nich puryn. 


Jeśli chorujesz na dnę moczanową i nie wiesz jak zbilansować swój jadłospis napisz. Pomogę! http://poradniazdrowekalorie.pl/


BIBLIOGRAFIA: 

  1. 2012 American College of Rheumatology Guidelines for Management of Gout Part I: Systematic Non-pharmacologic and Pharmacologic therapeutic Approaches to Hyperuricemia. Arthritis Care & Research 2012; 64: 1431-1446. LINK
  2. Zgaga L, Theodoratou E, Kyle J et al. The assocation of dietary intake of purine-rich vegetables, sugar-sweetened beverages and dairy with plasma urate, in a cross-sectional study. PLoS One 2012; 7: e38123. LINK
  3. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. The New England Journal of Medicine 2004; 350: 1093-1103. LINK
  4. Breslau NA, Brinkley L, Hill KD et al. Relationship of animal protein-rich diet to kidney stone formation and calcium metabolism. The Journal od Clinical Endocrinology and Metabolism 1988; 66: 140-146. LINK
  5. Gout diet: What’s aloowedwhat’s not. Mayo Clinic. LINK 
  6. Long Carrera A. Arthritis Foundation. 5 Good Foods for Gout. LINK

1 komentarz:

  1. Nabialu rowniez. :)
    Twarogi, jajka, sery zolte, smietany, smietanki, maslanki, serwatki, zsiadle mleko etc. do woli. :)

    OdpowiedzUsuń