Rozwijane menu

piątek, 25 sierpnia 2017

Sałatka z kaszy orkiszowej i pieczonych warzyw


Składniki (4 porcje):

  • Kasz orkiszowa - po 4 łyżki na porcję (razem 240 g suchej kaszy)
  • Cukinia - 1 śr. szt. 
  • Pomidorki koktajlowe - 20 szt.
  • Cebula - 1 szt. (u mnie młode cebulki)
  • Czosnek - 4 małe ząbki
  • Oliwa z oliwek- 4 łyżki (40 g)
  • Sok z cytryny - 4 łyżki 
  • Natka pietruszki - 4 łyżki
  • Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę nastaw do gotowania.
  2. Warzywa pokrój (np. cukinię w kostkę, pomidorki na pół, cebulę na mniejsze części).
  3. Warzywa wymieszaj z połową oliwy i dopraw, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.Między warzywa wrzuć nieobrany czosnek.
  4. Warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą.
  5. Zrób sos - czosnek obierz i rozgnieciony dodaj do oliwy, soku z cytryny, natki pietruszki i pozostałych przypraw.
  6. Sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj całość.

Nie wiesz jak skomponować zbilansowany jadłospis? Kliknij w link poradniazdrowekalorie.pl

1 komentarz:

  1. Aby być w formie, ważne jest, by stosować dobrą dietę. tego typu posiłki muszą znaleźć się w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie!

    OdpowiedzUsuń