Rozwijane menu

sobota, 3 marca 2018

Curry z zielonej soczewicy z pieczarkami i szpinakiem


Składniki (1 porcja):

  • Zielona soczewica, sucha - 4 łyżki (60 g)
  • Pieczarki - 3-4 szt.
  • Szpinak - 1-2 garście
  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Mleko kokosowe z puszki - 2 łyżki (40 g)
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka, mielona - 1/4 łyżeczki 
  • Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
  • Sól - do smaku
  • Ryż parboiled, suchy - 3 łyżki (45 g)

Przygotowanie:

  1. Ryż nastaw do gotowania.
  2. Pieczarki pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek zmiażdż. 
  3. Pieczarki usmaż na połowie oleju i odłóż.
  4. Na drugiej połowie oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem.
  5. Dodaj opłukaną soczewicę i zalej gorącą wodą (2,5 razy więcej niż soczewicy).
  6. Gotuj pod przykryciem 20 minut, dodaj przyprawy, mleko kokosowe.
  7. Gotuj jeszcze 5-10 minut do miękkości soczewicy.
  8. Dodaj szpinak i duś chwilę do momentu aż straci na objętości.

2 komentarze:

  1. Czy można zamiast soczewicy zielonej inny jej rodzaj? Czerwoną? Czy ma to jakieś znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie wpłynie to na czas gotowania. Soczewica czerwona ugotuje się w około 10-15 minut. Zielona wymaga dłuższego gotowania (ok. 30 minut). Tak, więc zamiast 20 minut, gotowałabym 5 minut (pkt 6), a potem postępowała już zgodnie z pkt 7 :). Ale proszę kontrolować co jakiś czas czy soczewica nie jest już wystarczająco miękka. Pozdrawiam!

      Usuń