Zamiana jogurtów smakowych na naturalne to jeden z wielu ważnych kroków w celu zmniejszenia spożycia kalorii i cukru. Jednak wybranie dobrego jogurtu naturalnego wymaga wczytania się w etykietę na opakowaniu. Lista składników powinna być krótka. Tak naprawdę nie potrzeba mu niczego więcej poza mlekiem i żywymi kulturami bakterii. Ewentualnie może on zawierać jeszcze białka mleka krowiego. Natomiast zupełnie zbędne będzie mleko w proszku. 

A co jeśli jogurty naturalne bez mleka w proszku Ci nie smakują? Prawda jest taka, że są one często bardziej kwaśne. Niektórym to odpowiada, niektórym nie. W takiej sytuacji uważam, że jogurt z mlekiem w proszku nie będzie taki zły. Zamiana jogurtów smakowych czy deserów mlecznych na jogurt naturalny (nawet ten z mlekiem w proszku) z dodatkiem świeżych, suszonych owoców, orzechów i nasion będzie zawsze bardziej odżywczym wyborem niż pozostanie przy tych pierwszych. Na grafice macie przykład jogurtu naturalnego o lepszym składzie.

Warto próbować jogurtów od różnych producentów - każdy ma trochę inny smak. Być może trafisz na taki, który będzie Ci odpowiadał.

Brak komentarzy