Rozwijane menu

wtorek, 20 listopada 2018

Wegański krem bounty


Składniki (2-3 porcje):

  • Tofu naturalne (u mnie Lutner, do kupienia w Biedronce) - 1 kostka (180 g)
  • Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki (50 g) + 1 kostka do dekoracji (6 g)
  • Ksylitol - 7 łyżek (70 g)
  • Woda - 50 ml
  • Mleko kokosowe, 21% tłuszczu - 50 ml
  • Pasta kokosowa, 67% tłuszczu - 50 g
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżeczki (6 g)

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj mus czekoladowy. 3 łyżki ksylitolu rozpuść w gotującej się wodzie. Dodaj do połowy tofu i zblenduj na gładką masę - miksuj tak długo (kilka minut) aż uzyskasz kremową konsystencje, bez grudek - w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody). Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do tofu i zblenduj ponownie. Przelej np. do szklanek, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut. 
  2. W czasie kiedy czekoladowy krem się chłodzi, przygotuj krem kokosowy. Resztę ksylitolu i pastę kokosową rozpuść w gotującym się mleku kokosowym. Następnie zmiksuj mleko z drugą połową tofu (do uzyskania kremowej konsystencji, dodatkowo możesz dodać trochę wody). Przelej krem do szklanek z musem czekoladowym i ponownie przykryj i wstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę i podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe. Posyp wiórkami i czekoladą krem i pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Wartość odżywcza (Całość):

  • Energia 1048,9 kcal
  • Białko 27,2 g
  • Tłuszcze 74,1 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 52,3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Węglowodany 95,3  g
  • Błonnik 8,7 g
  • Wymienniki węglowodanowe 8,6 WW
  • Sód 141,6 mg
  • Żelazo 2,7 mg
  • Wapń 379,5 mg
  • Magnez 108,4 mg
Wskazówka: użyłam dosyć twardego tofu, ale dodatek płynu w postaci wody/mleczka załatwił sprawę - dzięki temu udało mi się uzyskać naprawdę kremową konsystencje. Jeśli użyjesz miękkiego tofu (silken) to uważaj z dodatkiem wody, żeby nie przesadzić.

Inspiracją był dla mnie czekoladowy krem z Kwestia smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz