Rozwijane menu

wtorek, 11 grudnia 2018

Kasza bulgur z fasolą po meksykańsku

Składniki (1 porcje):

  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Papryka żółta - 1/3 szt.
  • Kasza bulgur, sucha - 3 łyżki (45 g)
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Kurkuma, kmin rzymski - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Wywar warzywny lub woda - 1/2 szkl.
  • Fasola biała z puszki - 4 łyżki (60 g)
  • Fasola czerwona z puszki - 4 łyżki (60 g)
  • Pomidory z puszki - 1/2 puszki (200 g)
  • Cukinia - 1/4 szt.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż chwilę razem. 
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę - smaż 2 minuty, co chwilę mieszając. 
  3. Dodaj kaszę, a następnie po minucie przyprawy. 
  4. Dolej gorący wywar (ewentualnie wodę), wrzuć fasolkę bez zalewy (zamiennie na wcześniej ugotowaną) oraz pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę. 
  5. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. 

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 534,3 kcal
  • Białko 21,5 g
  • Tłuszcze 15,3 g
  • Węglowodany 91,2  g
  • Błonnik 24,9 g
  • Wymienniki węglowodanowe 6,6 WW
Inspiracja - przepis ze strony Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz