Składniki (całość - 22 łyżki):

  • Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
  • Migdały - 2 łyżki (30 g)
  • Orzechy laskowe 2 łyżki (30 g)
  • Słonecznik - 1,5 łyżki (15 g)
  • Sezam - 1,5 łyżki (15 g)
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka (8 g)
  • Morele suszone - 4 szt. (28 g)
  • Czekolada gorzka - 3 kostki (18 g)
  • Miód pszczeli - 3 łyżeczki (36 g) 

Przygotowanie:

  1. Orzechy, morele i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki, z wyjątkiem miodu, wymieszaj ze sobą.
  3. Miód rozpuść na patelni i wsyp pozostałe składniki (czekoladę możesz też dodać do już ostudzonej granoli, jeśli wolisz czuć kawałki podczas jedzenia). 
  4. Praż kilka minut, od czasu do czasu mieszając (uważaj żeby granola za bardzo się nie spiekła - inaczej będzie gorzkawa).
  5. Przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiku.
Idealny dodatek do jogurtu z owocami. Zamiast miodu można użyć innego słodzidła, np. syropu klonowego.


Wartość odżywcza (1 łyżka - 10 g):

  • Energia 50,5 kcal
  • Białko 1,25 g
  • Tłuszcze 3 g
  • Węglowodany 5,3  g
  • Błonnik 0,8 g
  • Wymienniki węglowodanowe 0,45 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy