Składniki (1 porcja):

  • Ciecierzyca, suche nasiona - 50 g
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Rozmaryn - kilka listków
  • Pomidory z puszki - 1/4 puszki (100 g)
  • Wywar warzywny lub woda - 1/2 szkl. (125 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalej wcześniej wrzątkiem i zostaw na minimum godzinę lub całą noc. Odcedź, zalej ponownie i gotuj do miękkości przez 2,5-3 godziny. Możesz zamienić na ciecierzycę z puszki (około 2,5 razy więcej),
  2. Czosnek posiekaj i podsmaż na oleju z rozmarynem i pomidorami.
  3. Po 10-15 minutach dolej wywar (ewentualnie zamień na gorącą wodę) i wrzuć ciecierzycę oraz posiekaną natkę. 
  4. Gotuj 5 minut i dopraw pieprzem i solą.
  5. Zblenduj na gładki krem. 
Propozycja podania: z chlebem lub ryżem, zabielone jogurtem i/lub posypane posiekanymi nasionami/ orzechami.

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):

  • Energia 304,8 kcal
  • Białko 12,8 g
  • Tłuszcze 10,4 g
  • Węglowodany 46,4  g
  • Błonnik 14,2 g
  • Wymienniki węglowodanowe 3,2 WW

Brak komentarzy