Składniki (całość):

  • Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
  • Wiórki kokosowe - 5 łyżek (50 g)
  • Orzechy laskowe - 2 łyżki (30 g)
  • Słonecznik - 2 łyżki (20 g)
  • Czekolada gorzka - 3 kostki (16 g)
  • Miód pszczeli - 3 pł. łyżeczki (36 g)

Przygotowanie:

  1. Orzechy i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu wymieszaj ze sobą. 
  2. Miód rozpuść na patelni i wsyp pozostałe składniki. 
  3. Praż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, tak aby granola się nie przypiekła za bardzo (inaczej będzie gorzkawa). 
  4. Czekoladę wrzuć na koniec, po ostudzeniu granoli, tak aby pozostały całe kawałki. 
  5. Przechowuj w słoiku do tygodnia.

Wartość odżywcza (3 łyżki granoli):

  • Energia 145 kcal
  • Białko 2,8 g
  • Tłuszcze 9,5 g
  • Węglowodany 14,6 g
  • Błonnik 2,6 g
  • Wymienniki węglowodanowe 1,2 WW

Brak komentarzy