Składniki (1 porcja):

  • Mięso z piersi kurczaka - 100 g
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Kmin rzymski, papryka słodka - po 1/4 łyżeczki
  • Pieprz i chili do smaku
  • Soczewica czerwona - 2 łyżki (30 g)
  • Wywar warzywny - 1/2 szkl. (250 ml)
  • Sos sojowy - 1/2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka (15 g)
  • Szpinak - 60 g

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż kilka minut, na dużym ogniu, na połowie rozgrzanego oleju, do zamknięcia wszystkich porów mięsa. 
  2. Odłóż i wlej resztę oleju na tę samą patelnie. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklij. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek i sypkie przyprawy - praż chwilę. 
  3. Następnie dodaj soczewicę i kurczaka. Zalej gorącym wywarem warzywnym (zamiennie na wodę) i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. 
  4. Dodaj sos sojowy, koncentrat i szpinak, wymieszaj i duś aż szpinak straci na objętości. 

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 383 kcal
  • Białko 34,5 g
  • Tłuszcze 15,4 g
  • Węglowodany 35,9 g
  • Błonnik 9,7 g
  • Wymienniki węglowodanowe 2,6 WW

Brak komentarzy