Składniki (1 porcja):

  • Soczewica czerwona, sucha - 4 łyżki 60 g
  • Papryka (2 kolory) - po 1/4 szt.
  • Cukinia - 1/4 szt.
  • Pieczarki - 5 szt.
  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 śr. ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Przecier pomidorowy - 1/2 szkl. (125 g)
  • Woda - 1/2 szkl.
  • Oregano, papryka mielona,
  • chili, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę (pieczarki przetnij na 4 części). 
  2. Rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. 
  3. Dodaj pozostałe warzywa, soczewicę i wrzącą wodę. 
  4. Duś 10-15 minut i dodaj przecier pomidorowy.
  5. Dopraw i duś jeszcze 5 minut.

Wartość odżywcza (1 porcja bez kaszy):

  • Energia- 400 kcal
  • Białko - 23 g
  • Tłuszcze - 13,5 g
  • Węglowodany - 59,6 g
  • Błonnik - 14,3 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 4,5 WW

Nie wiesz, jak zbilansować dietę wegańską? Pomogę Ci! Zajrzyj na stronę mojej poradni i zapisz się na konsultację.

Brak komentarzy