Kotlety rybne z pstrąga łososiowego

Ostatnio stosunkowo często robię wszelkiego rodzaju kotlety mielone i pulpety. Wcześniej nie robiłam ich wcale, bo po pierwsze mielone to koszmar mojego dzieciństwa, a po drugie zawsze uważałam, że za dużo z tym roboty. Jednak teraz przeprosiłam się z nimi i widzę, że nie każdy kotlet mielony musi smakować, jak te sprzed lat. 

Powodem tych przeprosin jest moja córka, która wkroczyła w okres wybrzydzania. Próbuję jej przedstawiać w innej formie produkty, które akceptuje gorzej. Ale nie ma to nic wspólnego z gotowanie tylko tego, co lubi. Uważam, że to droga donikąd i dziecko często później je bardzo ograniczoną ilość dań

To, co się teraz dzieje z moją córką to tylko etap i moim zadaniem nie jest karmienie jej za wszelką cenę, choćby non stop miała wcinać naleśniki, zamiennie z zupą pomidorową. Moim zadaniem jest oswojenie jej z różnymi produktami i potrawami.

Jeśli więc Twoje dziecko nie przepada za rybą, to może posmakują mu/jej takie kotleciki rybne. Spróbuj :)

Składniki na kotlety rybne (4-6 kotletów)

  • Pstrąg łososiowy, zamiennie na łososia - 340 g (ilość bez skóry i ości)
  • Skórka z cytryny - 1/4 łyżeczki
  • Czosnek - 2 średnie ząbki
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3,5 łyżki (40 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy - 1,5 łyżki (15 g)

Przygotowanie kotletów rybnych

  1. Czosnek obierz i posiekaj. Cytrynę sparz wrzątkiem i otrzyj z niej skórkę, za pomocą tarki. 
  2. Usuń skórę i ości z ryby (ilość ryby podana w przepisie to ryba bez tych części). Rybę zmiksuj pulsacyjnie z natką pietruszki, skórką z cytryny i czosnkiem. 
  3. Przełóż do miski, dodaj 2 kopiaste łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zagnieć, do połączenia wszystkich składników. 
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej. 
  5. Patelnie grillową lub zwykłą posmaruj połową oleju i rozgrzej. Połóż na niej kotlety i smaż 7 minut z jednej strony. Następnie przełóż na drugą stronę i podlej pozostałym olejem. Smaż kolejne 7 minut. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Wartość odżywcza kotletów z ryby (4-6 sztuk bez dodatków)

  • Energia - 819,3 kcal
  • Białko - 72,5 g
  • Tłuszcze - 42,3 g
  • Węglowodany - 35,9 g
  • Błonnik - 3,9 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 3,2 WW

Też masz w domu bąbelka, który wybrzydza przy stole? Jak sobie z tym radzisz? Daj znać w komentarzu :)

Brak komentarzy