Co sprawia, że jemy?
Istnieją 4 hipotezy, wzajemnie się niewykluczające, które opisują mechanizmy kontrolujące spożywanie pokarmów:
- Hipoteza lipostatyczna - ilość wytwarzanych przez tkankę tłuszczową czynników hormonalnych jest proporcjonalna do ilości tłuszczu w organizmie - czynniki te hamują pobieranie pokarmu.
- Hipoteza peptydów jelitowych - pod wpływem pokarmu przewód pokarmowy uwalnia peptydy, które zmniejszają ilość spożytego jedzenia.
- Hipoteza glukostatyczna - wysokie stężenie glukozy we krwi po posiłku u zdrowego człowieka powoduje uczucie sytości.
- Hipoteza termostatyczna - zmniejszenie temperatury ciała poniżej określonego punktu pobudza łaknienie.
Sposoby na głód.
Błonnik. Spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, strączki, warzywa i owoce, wiąże się ze zwiększoną sytością po posiłku oraz mniejszym BMI [3, 9, 10, 15]. Pomimo, że nie wszystkie badania wskazują na pozytywny efekt, to w przypadku błonnika pochodzącego z pełnego ziarna wyniki w większości przypadków są obiecujące [11]. Sprzeczność wyników może wynikać z faktu, że pod pojęciem "błonnik" kryje się szeroka gama substancji o odmiennej budowie i właściwościach fizycznych. Ponadto używane w badaniach dawki różnią się często znacząco od siebie, co również może wpłynąć na odmienność wyników. Dodatkowo błonnik może wykazywać swoje działanie na sytość dopiero w większych stężeniach. Jednak pomijając te wszystkie szczegóły zastanówmy się w jaki sposób może on oddziaływać na zmniejszenie odczucia głodu oraz na masę ciała? Oto kilka przykładów:
- Wydłużenie żucia pokarmów bogatobłonnikowych wpływa na dłuższy czas trwania całego posiłku, a zatem nasz mózg ma czas na odebranie sygnałów z żołądka i zarejestrowanie poziomu sytości. [12].
- Większa objętość i mniejsza kaloryczność (dotyczy to głównie warzyw i owoców) produktów obfitujących w błonnik sprawia, że będąc na diecie odchudzającej możemy zjadać podobne ilości jedzenia, ale o mniejszej zawartości kalorii.
- Ograniczenie wchłaniania przez błonnik białek, tłuszczów i węglowodanów ma wpływ na zmniejszenie liczby przyswojonych przez organizm kalorii.
- Opóźnianie opróżniania żołądka jest wynikiem działania niektórych rodzajów błonnika pokarmowego, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci. Z kolei inne jego rodzaje fermentując prowadzą do wytworzenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które również wpływają na uczucie sytości.
Konsystencja. Posiłek płynny w porównaniu do posiłku o takim samym składzie, ale o konsystencji stałej szybciej opuści żołądek. Powodem jest potrzeba dłuższego trawienia posiłku stałego [4]. Jeśli, więc zjesz owoc uzyskasz większe uczucie sytości niż jeśli wypijesz podobną ilość soku [13].
Żywność o niskim indeksie glikemicznym (IG) ma korzystny wpływ na odczucie sytości. Wystrzegaj się, więc żywności o wysokim IG (wysoko przetworzonej), która powoduje znaczny skok stężenia glukozy we krwi (hiperglikemię). W efekcie organizm próbując walczyć z hiperglikemią, poprzez wyrzut dużych ilości insuliny, zbyt gwałtownie obniża stężenie glukozy we krwi. Natomiast jej niskie stężenie jest sygnałem dla naszego organizmu "jedz!" [7, 14].
Białko, węglowodany czy tłuszcze? Wyniki badań nie są jednoznaczne, jednak istnieją pewne przesłanki pokazujące, że białka najkorzystniej wpływają na kontrolę głodu. Następnie wymienia się węglowodany, natomiast tłuszcze oddziałują na sytość najsłabiej [13].
Płyny gazowane mogą mieć działanie hamujące odczucie łaknienia [8]. Dobrym pomysłem może być wypicie przed posiłkiem szklanki wody, a w szczególności regularne wypijanie około 1,5-2 litrów w ciągu dnia. Pamiętaj, to mit, że picie w czasie jedzenia upośledza trawienie.
Na początek - niskokaloryczna przekąska. Rozpoczęcie posiłku od takiej przystawki może uspokoić nieco nasz apetyt. W badaniach wykazano, że osoby spożywające je przed głównym posiłkiem, spożywały mniej w porównaniu do osób, które od razu jadły danie główne. Przykładem tego rodzaju przekąsek może być sałatka z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek czy też jogurtu oraz zupa bez ciężkich zasmażek, ogromnych ilości masła czy innych kalorycznych dodatków [13].
Częste i regularne posiłki. Opuszczanie posiłków w ciągu dnia może skutkować wystąpieniem napadu głodu, który będzie trudny do opanowania [13]. We wdrożeniu regularnych posiłków, które dodatkowo sycą i sprzyjają schudnięciu, pomoże Ci Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ z naleśnikami, pizzą i innymi pysznościami.
Powolne jedzenie. Udowodniono, że wolne spożywanie posiłków zwiększa sytość po posiłku. [5] Jedząc w trakcie innych czynności, rozpraszamy się. Telewizor, gazeta, nerwowa rozmowa, to wszystko powoduje, ze nie dość, ze jemy w stresie to jeszcze nie do końca rejestrujemy ilość pochłanianej żywności. W takich sytuacjach jemy też znacznie szybciej, a pamiętaj, że mózg potrzebuje około 20 minut, aby odczuć sytość po posiłku. Być może zdarzyło Ci się wpaść do domu, pochłonąć coś na szybko, a potem cierpieć z powodu przepełnienia?
Masz tendencję do szybkiego pochłaniania posiłku? Wypróbuj kilka porad:
- Ustaw sobie budzik na zjedzenie posiłku na 20 minut.
- Jedz niedominującą ręką.
- Używaj pałeczek do jedzenia.
- Skup się na robieniu małych kęsów i porządnym przeżuwaniu [6].
BIBLIOGRAFIA:
- Nelson JK, Zeratsky K. Overeating - What causes it? Mayo Clinic; 2009 LINK
- Ganong WF. Fizjologia. PZWL, Warszawa 2007; 232-237.
- Olli K, Salli K, Alhoniemi E. Postprandial effects of polydextrose on satiety hormone responses and subjective feeling of appetite in obese participants. Nutritional Journal 2015; 10.1186/1475-2891-14-2. LINK
- Pan A, Hu FB. Effects of carbohydrates on satiety: differences between liquid and solid food. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2011; 14: 385-390. LINK
- The effect of slow spaced eating on hunger and satiety in overweight and obese patients with type 2 diabetes mellitus. BMJ Open Diabetes Res Care 2014; 2;2(1):e000013 LINK
- Mindful eating. Harvard Health Publications 2011. LINK
- Niwano Y, Adachi T, Kashimura J. Is glycemic index of food a feasible predictor of appetite, hunger, and satiety? J Nutr Sci Vitaminol 2009; 55: 201-207. LINK
- Murray K, Placidi E, Schuring E. Aerated drinks increase gastric volume and reduce appetite as assessed by MRI: a randomized, balanced, crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition 2015; 101: 270-278. LINK
- Wanders AJ, van den Borne JJ, de Graaf C. Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials. Obs Rev 2011; 12: 724-739. LINK
- Howarth NC, Saltzman E, Roberts SB. Dietary fiber and weight regulation. Nutr Rev 2001; 59: 129-139. LINK
- Weisenberger J. Fiber's link with satiety and weight control. Today's Dietitian 2015; 17: 14. LINK
- Slavin JL. Dietary fiber and body weight. Nutrition 2005; 21: 411-418. LINK
- Palmer S. Taking control of hunger - Lessons on calming appetite and managing weight. Today's Dietitian 2009; 11: 28. LINK
- Mirza NM, Klein CJ, Palmer MG. Effects of high and low glycemic load on energy intake, satiety and hunger in obese Hispanic-American youth. Int J Pediatr Obes 2011; 6(2-2):e523-31. LINK
- Ibarra A, Astbury NM, Olli K. Effects of polydextrose on different levels of energy intake. A systematic review and meta-analysis. Appetite 2015; 87: 30-37. LINK
- Fotografia - pixabay.com/RyanMcGuire
mam pytanie, bardzo szybko jadam i nie potrafię nauczyć się wolnego jedzenia przez co zjadam dużo więcej niż powinienem. Ma Pani pomysł jak temu zaradzić?
OdpowiedzUsuńW pierwszej kolejności trzeba się zastanowić co jest przyczyną szybkiego jedzenia. Czy to się dzieje zawsze (złe przyzwyczajenia) czy może spowodowane jest stresującą sytuacją, emocjami, jedzeniem w biegu, określonym miejscem spożywania posiłku (np. w pracy kiedy jest krótka przerwa). Wtedy w zależności od przyczyny można odpowiednio zareagować. Nie wiem jak jest w Pana przypadku, ale mogę podać kilka ogólnych zasad, ponad te, które opisałam w tekście. Musi Pan zadbać o podstawowe rzeczy: usiąść w spokoju do posiłku, wyłączyć wszelkie rozpraszacze (tv, komputer), skupić się wyłącznie na jedzeniu i delektować się nim. Dobrym sposobem jest również odkładanie widelca po każdym kęsie, sięganie po kolejny kiedy poprzedni został przełknięty, popijanie wody pomiędzy kęsami (to mit, że nie wolno pić w czasie jedzenie). Czasami jest tak, że kończymy posiłek, bo widzimy, że inni opróżnili już swoje talerze - w takim przypadku można zacząć posiłek później niż pozostałe osoby przy stole. W razie pytań proszę o kontakt na maila, może wspólnie coś zaradzimy, jeśli będę znała więcej szczegółów. Pozdrawiam :)
Usuńnie spodziewałem się odpowiedzi, a tak długiej to już szczególnie:)! ciężko mi powiedzieć co ma wpływ, lubie jeść i się zapominam przy tym. Przez najbliższy czas spróbuje wprowadzić Pani rady i dam znać co udało i się osiągnąć. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuń