hummus z dodatkiem suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa na kanapkę, dla standardowej szynki czy sera żółtego. Szczególnie polecam Ci taką pastę czy innych strączków, w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże warzywa są mniej dostępne. Takie smarowidła na kanapkę to źródło nie tylko białka, ale i błonnika i wielu składników odżywczych. Można powiedzieć 2 w 1, produkt białkowy i warzywo w jednym. 

Ja zazwyczaj do tego przepisu wykorzystuję ugotowaną ciecierzycę, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zamienić ją na cieciorkę z puszki. W tym drugim przypadku użyj około 2,5 razy więcej tego składnika, niż jest podane w przepisie (czyli 250 g). 

Nie każdy wie, że ciecierzycę, jak i inne strączki, po ugotowaniu można mrozić. Ja często wykorzystuję ten patent i gotuję od razu całe opakowanie nasion. Później porcjuję do woreczków i pakuję do zamrażarki. W ten sposób mogę błyskawicznie ich użyć w każdej chwili. Wystarczy je podgrzać chwilę w niewielkiej ilości wody, w garnku i są gotowe do użycia np. w paście czy sałatce. A jeśli robię coś na ciepło, to po prostu wrzucam je bezpośrednio do potrawy.

Inspiracje na tę pastę z ciecierzycy znalazłam u Olga Smile.

Składniki (4-6 porcji pasty):

  • Ciecierzyca, sucha - 1/2 szklanki (100 g)
  • Suszone pomidory - 5 szt.
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g)
  • Woda przegotowana - kilka łyżek
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie pasty:

  1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem na minimum godzinę lub zostaw na noc. Odcedź i zalej ponownie świeżą wodą.
  2. Gotuj do miękkości przez około 2-3 godziny.
  3. Ugotowaną ciecierzycę (zamiennie na cieciorkę z puszki), zmiksuj z pomidorami suszonymi, oliwą i przyprawami. Dodaj wody do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Wartość odżywcza (całość):

  • Energia - 508,6 kcal
  • Białko - 22,8 g
  • Tłuszcze - 15,6 g
  • Węglowodany - 76,6 g
  • Błonnik - 20,7 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 5,6 WW

Brak komentarzy