Burrata z makaronem i grillowaną cukinią i pieczarkami


Ten przepis to dla mnie idealne połączeniemakaron z pomidorowym sosem, grillowane warzywa i burrata, która ma delikatny, mleczny smak. W sam raz na letni i pełnowartościowy obiad.

Ten przepis robiłam jeszcze przed sezonem na pomidory, więc w lecie spokojnie możesz użyć świeżych pomidorów (2 szt.) zamiast przecieru. Dodatkowo możesz zamienić suszone zioła na świeże.

Ostrzegam też, że ta porcja jest dosyć kaloryczna. Oczywiście zawsze możesz ją dostosować pod siebie i ją zmniejszyć. 


Składniki na makaron z burratą (1 porcja)

  • Cukinia - 1/4 szt.
  • Pieczarki - 4 szt.
  • Oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Czosnek - 1 szt.
  • Przecier pomidorowy - 1 szkl. (250 g)
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz do smaku
  • Bazylia i oregano suszone - po 1/4 łyżeczki
  • Makaron pełnoziarnisty, suchy - 75 g
  • Burrata - 1/2 szt. (82 g)

Przygotowanie makaronu z burratą

  1. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki (ogonki zostaw w całości). Cukinie pokrój w większą kostkę. 
  2. Patelnie grillową posmaruj niewielką ilością oliwy. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, wyłóż na nią warzywa - grilluj je do miękkości, mieszając co jakiś czas. 
  3. W tym czasie, na innej patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż czosnek (uważaj żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki). Następnie dodaj przecier, dopraw pieprzem i cukrem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10-15 minut (mieszaj od czasu do czasu). 
  4. Ugotuj makaron al dente. 
  5. Do sosu dodaj zioła, wymieszaj i dodaj odcedzony makaron - ponownie wymieszaj. 
  6. Wyłóż na talerz, a na wierzch dodaj grillowane warzywa i burratę.

Wartość odżywcza makaronu z burratą (1 porcji)

  • Energia - 642,4 kcal
  • Białko - 26,4 g
  • Tłuszcze - 28,6 g
  • Węglowodany - 80,1 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 6,6 WW

W jakiej innej postaci polecasz burratę? Podziel się swoją inspiracją w komentarzu!

Brak komentarzy