Rozwijane menu

środa, 1 lutego 2017

Sałatka brokułowa z jajkiem, groszkiem i kiszonym ogórkiem



Składniki (1 porcja):


  • Jajko - 1 szt. (60g)
  • Brokuł - 1/4 główki
  • Groszek z puszki - 3 łyżki (45g)
  • Ogórek kiszony - 2 małe szt.
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10g)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Koperek i natka pietruszki - po łyżeczce
  • Czosnek - 1/3 ząbka (opcjonalnie)
  • Kurkuma, słodka papryka, kminek mielony, kumin mielony, pieprz czarny - po szczypcie
  • Sól - do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brokuły i jajko na twardo. 
  2. Groszek przelej wodą żeby pozbyć się nadmiaru soli. Ogórek pokrój w talarki.
  3. Przygotuj sos.
  4. Warzywa połącz z sosem i dodaj ćwiartki jajka.

Wskazówki:

  • Kiedy gotujesz brokuły do obiadu warto ugotować ich więcej i odłożyć na później - idealnie sprawdzają się w takich sytuacjach - wtedy taka sałatka jest "przy okazji".
  • Możesz użyć suszonej pietruszki i suszonego koperku.
  • Zamiast używać groszku z puszki możesz ugotować mrożony groszek. Jeśli nie lubisz groszku zamień go na kukurydzę.



Jeśli potrzebujesz indywidualnie dobranego planu żywieniowego kliknij http://poradniazdrowekalorie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz