Składniki (1 porcja):

  • Soczewica zielona - 3 łyżki (45 g)
  • Papryka czerwona - 1/4 szt.
  • Brokuły - 5 różyczek
  • Czosnek - 1 średni ząbek
  • Ryż brązowy - 4 łyżki (60 g)
  • Wywar warzywny lub woda - 3/4 szkl.
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Tymianek suszone - 1/4 łyżeczki
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłucz wodą, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Ryż i soczewicę zalej wrzącym wywarem z olejem (ewentualnie wrzącą wodą - ja wtedy dodaję kawałek selera, marchewki, pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie, a po ugotowaniu wszystko usuwam z potrawy). W razie potrzeby dodawaj płynu w trakcie, tak aby się nie przypaliło.
  3. Przypraw i gotuj do miękkości około 30 minut. Na 15 minut przed czasem dodaj pokrojone warzywa. 
  4. Pod koniec zdejmij pokrywkę, tak aby cały płyn wyparował.
  5. Dodaj świeże zioła i podawaj.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 598,6 kcal
  • Białko 23,4 g
  • Tłuszcze 16,1 g
  • Węglowodany 102,3  g
  • Błonnik 15,8 g
  • Wymienniki węglowodanowe 8,6 WW

Brak komentarzy