Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
Składniki (1 porcja):
- Soczewica zielona - 3 łyżki (45 g)
- Papryka czerwona - 1/4 szt.
- Brokuły - 5 różyczek
- Czosnek - 1 średni ząbek
- Ryż brązowy - 4 łyżki (60 g)
- Wywar warzywny lub woda - 3/4 szkl.
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Pieprz i sól do smaku
- Tymianek suszone - 1/4 łyżeczki
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłucz wodą, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ryż i soczewicę zalej wrzącym wywarem z olejem (ewentualnie wrzącą wodą - ja wtedy dodaję kawałek selera, marchewki, pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie, a po ugotowaniu wszystko usuwam z potrawy). W razie potrzeby dodawaj płynu w trakcie, tak aby się nie przypaliło.
- Przypraw i gotuj do miękkości około 30 minut. Na 15 minut przed czasem dodaj pokrojone warzywa.
- Pod koniec zdejmij pokrywkę, tak aby cały płyn wyparował.
- Dodaj świeże zioła i podawaj.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 598,6 kcal
- Białko 23,4 g
- Tłuszcze 16,1 g
- Węglowodany 102,3 g
- Błonnik 15,8 g
- Wymienniki węglowodanowe 8,6 WW
Podobne posty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy