Składniki (4 porcje):
- Ziemniaki - 8 śr. szt. (800g)
- Kalafior - 1 główka
- Soczewica czerwona - 4/5 szkl. (170g)
- Groszek zielony, mrożony- 1 szkl. (125g)
- Marchew - 1 śr. szt.
- Pietruszka - 1 śr. szt.
- Seler - 2 małe kawałki
- Cebula - 1 szt.
- Woda - około 1,5l
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Kurkuma - 1 łyżeczka
- Liście laurowe - 2 szt.
- Ziele angielskie - 3 szt.
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie:
- Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz - wrzuć w całości do wody razem z olejem, zielem i liśćmi laurowymi.
- W tym czasie pokrój kalafior na różyczki, a ziemniaki w kostkę.
- Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj ziemniaki.
- 5 minut od ponownego zagotowania dodaj soczewicę, groszek, kalafior i dopraw.
- Gotuj do miękkości przez około 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.
Wskazówki:
- Możesz użyć suszonej pietruszki.
Znasz zasady zdrowego odżywiania, ale nie masz pomysłu jak wprowadzić je w życie? Zapraszam do skorzystania z usług mojej poradni dietetycznej.
http://poradniazdrowekalorie.pl/
Brak komentarzy