Jakich składników dostarcza woda?
- Wapń i magnez (Ca2+ i Mg2+). Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Pijąc wodę możesz w łatwy sposób zmniejszyć niedoborów magnezu i wapnia! Wystarczy, że zadbasz o jej odpowiednią ilość każdego dnia i sprawdzisz czy jej mineralizacja jest na odpowiednio wysokim poziomie. Co to oznacza? Przede wszystkim sprawdź ogólną zawartość składników mineralnych w litrze wody. Jeśli jest ona wyższa niż 1000 mg to jest dobrze. Następnie, zawartość magnezu i wapnia - według zaleceń, aby zapobiec ich niedoborom woda powinna zawierać co najmniej 50 mg magnezu i 150 mg wapnia w litrze. To nie koniec, ważny jest również stosunek tych dwóch składników i najlepiej żeby wynosił 1:2, co oznacza, że wapnia powinno być dwa razy więcej niż magnezu. Wtedy ich przyswajalność jest optymalna. Przykładem takich wód jest Piwniczanka i Zdroje Piwniczna.
- Wodorowęglany (HCO3-). Wydawałoby się, że robią tylko za tło dla wszystkich innych składników znajdujących się w wodzie. Nic bardziej mylnego. Mają one działanie alkalizujące, a więc mogą pomóc w przypadku zakwaszenia organizmu. Szczególnie korzystnie działają u osób chorujących na nadkwasotę, ponieważ zobojętniają kwasy żołądkowe. Wody o stężeniu wodorowęglanów co najmniej 600 mg/l mogą obniżać zawartość glukozy we krwi dlatego polecane są chorującym na cukrzycę. Jednak jeśli ich stężenie jest większe niż 1000 mg/l nie powinny być stosowane w dużych ilościach przez osoby zdrowe, ponieważ mogą być przyczyną zaburzeń trawienia. W przypadku osób z niedokwaśnością, chorobą wrzodową przeciwwskazane są już wody powyżej 600 mg/l wodorowęglanów.
- Sód i chlorki (Na+ i Cl-). Sód nie cieszy się dobrą opinią i słusznie, ponieważ jego spożycie znacznie przekracza zalecaną podaż. Jednak czy jego zawartość w wodzie ma aż takie znaczenie? I tak i nie. Jeśli nie masz nadciśnienia nie powinno Cię ono wcale obchodzić, ponieważ woda ma bardzo mały udział w całkowitym spożyciu sodu. To na co należy zwracać uwagę to ograniczenie spożycia wędlin, żółtych serów, konserw, zupek i sosów w proszku czy potraw typu fast-food. Natomiast picie wody o zwiększonej zawartości chlorku sodu (NaCl) jest nawet zalecane w przypadku ciężkiej fizycznej pracy, uprawiania sportu i w upalne dni, kiedy tracimy sole mineralne wraz z potem.
- Siarczany (SO42-). Zwiększają wydzielanie żółci i wpływają korzystnie na wątrobę, dlatego polecane są w chorobach pęcherzyka żółciowego oraz w zaburzeniach trawienia. Obniżają stężenie glukozy we krwi, łagodzą stan zapalny dróg moczowych. Takie działania wykazują wody o zawartości siarczanów powyżej 250 mg/l. Jednak w Polsce nie ma wód butelkowanych o takiej zawartości tych składników mineralnych.
- Krzem (SiO2). Pierwiastek który wpływa na kondycje włosów i paznokci. W wodzie znajduje się w formie łatwo wchłanialnej, a jego przyswajalność może wynosić co najmniej 50%. Jednak wpływać na nią mogą wodorowęglany, które w dużych stężeniach utrudniają jego wchłanianie.
- Jod (I-). Dobrym źródłem jodu mogą być jedynie wody o zawartości 0,5-10 mg/l. Niewiele wód na polskim rynku charakteryzuje się takim stężeniem. Przykładem jest Cichocinka, która jest wodą stołową, wzbogaconą w jod.
- Żelazo (Fe) i fluor (F). W Polsce niewiele jest wód o znacznej zawartości tych składników. Wykorzystywane są głównie w uzdrowiskach pod kontrolą lekarską.
Podział według zawartości składników mineralnych, które mają
znaczenie fizjologiczno-odżywcze
| ||
Oznaczenie na etykiecie
|
Stężenie składnika mineralnego
|
Przykłady wód butelkowanych
|
Woda słona
|
> 1000 mg NaCl/dm3
| |
Woda niskosodowa
|
< 20 mg Na+/dm3
| |
Woda z naturalną zawartością magnezu
|
50-300 mg/dm3
|
Muszynianka, Zdroje Piwniczna, Piwniczanka
|
Woda z naturalną zawartością wapnia
|
150-500 mg/dm3
|
Kryniczanka, Muszyna Mineralne, Piwniczanka
|
Woda z naturalną zawartością fluorków
|
1,5-2,5 mg/dm3
|
-
|
Woda z naturalną zawartością jodków
|
0,5-1 mg/dm3
|
Jodica, Zuber*, Franciszek*, Józef*, Henryk*
|
Woda z naturalną zawartością siarczanów
|
250-600 mg/dm3
|
-
|
Woda z naturalną zawartością żelaza
|
5-10 mg/dm3
|
Jan*, Zuber*
|
Woda alkaliczna
(wodorowęglany)
|
600-1200 mg/dm3
|
Muszyna Mineralne, Kryniczanka, Galicjanka
|
BIBLIOGRAFIA:
- Wojtaszek T. Profilaktyczno-zdrowotne działanie wód mineralnych. J Elementol 2006; 11: 119-126.
- Mirek J. Preferencje konsumentów wód mineralnych w świetle badań własnych. Zeszyty Naukowe 2007; 739: 171-181.
- Prescha A., Naturalne wody mineralne i źródlane oraz soki owocowe jako źródło krzemu w pożywieniu, Roczn. PZH, 2011, 62, Nr 3, 289-293
- Fotografia - pixabay.com/katy001
Brak komentarzy