Czy kawa podnosi stężenie cholesterolu?
Wypicie 6 szklanek kawy na dobę ma negatywny wpływ na stężenie cholesterolu, co wykazano w jednej z metaanaliz. Wykazano, że cholesterol całkowity ulegał podwyższeniu aż o 11,8 mg/dl, cholesterol LDL (tzw. "zły" cholesterolu) o 6,5 mg/dl, natomiast stężenie trójglicerydów wędrowało do góry o 5,9 mg/dl. Jednocześnie nie odnotowano wzrostu cholesterolu HDL, tzw. "dobrego" cholesterolu. Jednak w badaniach, którymi objęto osoby spożywające kawę bezkofeinową, nie zaobserwowano takiego samego efektu. Zatem działanie podwyższające stężenie cholesterolu nie było spowodowane obecnością kofeiny, a innego składnika kawy.
Co odpowiada za podwyższenie stężenia cholesterolu?
Winowajcami są diterpeny: kafestol i kahweol. Zmniejszają one wydzielanie kwasów żółciowych, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia stężenia cholesterolu.
Czy każdy rodzaj kawy podwyższa stężenie cholesterolu?
Na szczęście są wyjątki, a efekt zwiększenia stężenia cholesterolu dotyczy tylko kawy gotowanej i niefiltrowanej. Można to wytłumaczyć w bardzo prosty sposób. Podczas gotowania kawy jej ziarna są poddawane przedłużonemu kontaktowi z wodą, przez co najwięcej diterpenów przechodzi do napoju. Duże znaczenie ma tutaj również wyższa temperatura charakterystyczna dla tego procesu przygotowywania kawy. Z kolei filtracja usuwa znajdujące się w kawie diterpeny. I tak, w szklance kawy gotowanej znajdziemy 7,2 mg diterpenów, kawy mocha 2,3 mg, espresso 1 mg, a w szklance kawy filtrowanej jedynie 0,02 mg.
Kto powinien szczególnie uważać?
W badaniach wykazano, że osobami najbardziej podatnymi na zmiany stężenia cholesterolu pod wpływem kawy są osoby starsze oraz chorzy na hiperlipidemię (czyli podwyższenie, którejś z frakcji cholesterolu). Dodatkowo powinny uważać osoby z rodzinną skłonnością do hiperlipidemii i chorób sercowo-naczyniowych oraz osoby chore na cukrzycę. Cukrzyca sama w sobie predysponuje do chorób serca i naczyń, dlatego osoby te powinny kontrolować swoje stężenia cholesterolu, aby zapobiegać ewentualnym powikłaniom choroby.
Wniosek z tego płynie jeden - pij kawę, jeśli lubisz, ale filtrowaną.
BIBLIOGRAFIA:
- Jee SH, He J, Appel LJ et al. Coffee consumption and serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Epidemiology 2001; 154: 353-362. LINK
- Kofeina a zdrowie. EUFIC. Współczesna Żywność 05/2007. LINK
- Heckers H, Göbel U, Kleppel U. End of the coffee mystery: diterpene alcohols raise serum low-density lipoprotein cholesterol and triglyceride levels. LINK
- Jee SH, He J, Appel LJ et al. Coffee consumption and serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Epidemiology 2001; 153: 353-362. LINK
- Cai L, Ma D, Zhang Y et al. The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition 2012; 66: 872-877. LINK
- Gross G, Jaccaud E, Huggett AC. Analysis of the content of the diterpenes cafestol and kahweol in coffee brews. Food and Chemical Toxicology 1997; 35: 547-554. LINK
- Fotografia - pixabay.com/carllilo3070
Brak komentarzy