Potrawka z kurczakiem, cukinią, papryką i szpinakiem
Składniki (1 porcja):
- Mięso z piersi kurczaka - 100g
- Cukinia - 1/3 szt. (60 g)
- Papryka czerwona - 1/3 szt. (90 g)
- Szpinak - 2 garście (60 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Mąka ziemniaczana - 1/4 łyżeczki (możesz pominąć)
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Oregano i bazylia suszone - 1/4 łyżeczki (możesz zamienić na świeże)
- Pieprz ziołowy, papryka, kminek mielony - 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny - do smaku
- Na rozgrzany olej wrzuć pokrojonego kurczak - smaż do momentu aż mięso zmieni kolor na biały.
- Dodaj pokrojoną paprykę, smaż 2 minuty i dodaj cukinię.
- Dopraw i smaż kolejne kilka minut aż warzywa będą prawie miękkie.
- Dodaj szpinak i duś do momentu aż straci na objętości.
- Dolej trochę wody (kilka łyżek) wymieszanych z mąką i gotuj do zgęstnienia sosu.
- Podawaj np. z ugotowaną kaszą lub ryżem (wartość odżywcza podana dla porcji bez dodatku zbożowego).
Brak komentarzy