Składniki (1 porcja):

  • Mięso z piersi kurczaka - 100g
  • Cukinia - 1/3 szt. (60 g)
  • Papryka czerwona - 1/3 szt. (90 g)
  • Szpinak - 2 garście (60 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 łyżeczki (możesz pominąć)
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Oregano i bazylia suszone - 1/4 łyżeczki (możesz zamienić na świeże)
  • Pieprz ziołowy, papryka, kminek mielony - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojonego kurczak - smaż do momentu aż mięso zmieni kolor na biały.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż 2 minuty i dodaj cukinię.
  3. Dopraw i smaż kolejne kilka minut aż warzywa będą prawie miękkie.
  4. Dodaj szpinak i duś do momentu aż straci na objętości.
  5. Dolej trochę wody (kilka łyżek) wymieszanych z mąką i gotuj do zgęstnienia sosu.
  6. Podawaj np. z ugotowaną kaszą lub ryżem (wartość odżywcza podana dla porcji bez dodatku zbożowego).

Brak komentarzy