Składniki (1 porcja):

  • Makaron pełnoziarnisty, np. spaghetti - 60 g
  • Łosoś wędzony - 50 g
  • Cukinia - 1/4 szt. (70 g)
  • Pomidory z puszki, krojone - 1/8 puszki (50 g)
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Bazylia - kilka listków lub szczypta suszonej
  • Pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie:

  1. Nastaw makaron do gotowania. 
  2. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek, plastry łososia i pomidory - smaż 2 minuty.
  3. Dodaj obraną w długie wstążki cukinię (za pomocą obieraczki do warzyw - możesz też pokroić ją np. w półtalarki, ale będzie wymagała dłuższego duszenia) - duś 1-2 minuty.
  4. Dopraw pieprzem i na koniec dodaj posiekaną bazylię (możesz zamienić na suszoną). 
  5. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj.

Brak komentarzy