Żelazo to nie tylko wątróbka i wołowina. To prawda, że w roślinach, żelazo ma postać gorzej przyswajalną. Jednak na samych produktach zwierzęcych nie da się opierać swojej diety.

Rośliny również mogą stanowić dobre źródło żelaza. A sposobem na zwiększenie jego biodostępności jest spożywanie, w jednym posiłku, produktów bogatych w witaminę C (warzyw i owoców). Już 50 mg tej witaminy może zniwelować negatywny wpływ substancji antyodżywczych na biodostępność żelaza. Taką ilość znajdziesz np. w 2,5 garściach truskawek (180 ) lub 1/3 papryki czerwonej (95 g).

Dodatkowo ilość wchłanianego żelaza zależy od tego, ile mamy go zgromadzonego w organizmie. Im mniej, tym wchłanianie jest większe.

Zestaw produktów z grafiki dostarcza dokładnie 11,4 mg żelaza i 601,5 kcal. Po uwzględnieniu strat, jakie następują np. w czasie obróbki (10%), zostaje 10,2 mg żelaza. Jak wykorzystać te produkty? Podam Ci przykład:
  • Śniadanie - jajecznica z suszonymi pomidorami i natką pietruszki, do tego chleb
  • II śniadanie - smoothie z truskawkami, innymi owocami i siemieniem lnianym
  • Obiad - wołowina w sosie z kaszą gryczaną i surówka z kalarepy i jabłka
  • Kolacja - sałatka z ugotowaną fasolą, rukolą, dowolnymi warzywami i sosem vinegret z natką

Zestaw ma 600 kcal, więc dojdą do tego inne dodatki, które zwiększą dodatkowo ilość żelaza. Na pewno nie zachęcam do utrzymywania tak restrykcyjnie niskiej kaloryczności diety.

Ile wynosi zapotrzebowanie na żelazo? 10 mg u mężczyzn i 18 mg u kobiet (do 50 roku życia, później spada do 10 mg). Rośnie w ciąży do 27 mg. Grafika ma zobrazować Ci, jak można pokryć zapotrzebowanie na żelazo:
  • W 100% jeśli jesteś kobietą po 50 roku życia lub mężczyzną
  • W 55% jeśli jesteś kobietą między 18 a 50 rokiem życia
  • W 37% jeśli jesteś w ciąży

Najważniejsze jest to aby Twoja dieta była urozmaicona i opierała się głównie na produktach nisko przetworzonych. To pomoże Ci dostarczyć odpowiednią ilość żelaza.

Na podstawie: Kibil I. Wege. Dieta roślinna w praktyce. Warszawa 2008.

Brak komentarzy