Twarogowe knedle z truskawkami
Składniki (całość):
- Ser twarogowy, półtłusty - 250 g
- Mąka pszenne, typ 550 - 75 g
- Mąka pszenna, pełnoziarnista, typ 1850 - 75 g
- Masło - 1 płaska łyżka (10 g)
- Jajko - 1 szt. (60 g)
- Truskawki - 1 szkl. (150 g)
Przygotowanie:
- Ser najlepiej zmiel kilka razy przed użyciem (2-3 razy) - ja zazwyczaj tego nie robię i też wychodzą smaczne.
- Zagnieć ciasto z sera, przesianej mąki, masła i jajka. Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
- Podziel ciasto na 20 kawałków. Następnie z każdego uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, w środek włóż truskawkę i "owiń" ją ciastem.
- Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 8 minut (nie za długo, bo będą się rozpadać).
Składniki na 14-20 knedli (w zależności od wielkości truskawek). Podane z jogurtem naturalnym (można wymieszać go wcześniej z ksylitolem lub erytrytolem) i odrobiną startej czekolady.
Wartość odżywcza (całość bez dodatków):
- Energia 1007 kcal
- Białko 70,9 g
- Tłuszcze 28,4 g
- Węglowodany 127,7 g
- Błonnik 12,4 g
- Wymienniki węglowodanowe 11,5 WW
Brak komentarzy