Składniki (całość):

  • Ser twarogowy, półtłusty - 250 g
  • Mąka pszenne, typ 550 - 75 g
  • Mąka pszenna, pełnoziarnista, typ 1850 - 75 g
  • Masło - 1 płaska łyżka (10 g)
  • Jajko - 1 szt. (60 g)
  • Truskawki - 1 szkl. (150 g)

Przygotowanie:

  1. Ser najlepiej zmiel kilka razy przed użyciem (2-3 razy) - ja zazwyczaj tego nie robię i też wychodzą smaczne. 
  2. Zagnieć ciasto z sera, przesianej mąki, masła i jajka. Odstaw na 20 minut żeby odpoczęło. 
  3. Podziel ciasto na 20 kawałków. Następnie z każdego uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, w środek włóż truskawkę i "owiń" ją ciastem. 
  4. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 8 minut (nie za długo, bo będą się rozpadać). 
Składniki na 14-20 knedli (w zależności od wielkości truskawek). Podane z jogurtem naturalnym (można wymieszać go wcześniej z ksylitolem lub erytrytolem) i odrobiną startej czekolady.

Wartość odżywcza (całość bez dodatków):

  • Energia 1007 kcal
  • Białko 70,9 g
  • Tłuszcze 28,4 g
  • Węglowodany 127,7 g
  • Błonnik 12,4 g
  • Wymienniki węglowodanowe 11,5 WW

Brak komentarzy