Rozwijane menu

sobota, 22 lipca 2017

Zupa kalafiorowa z soczewicą, groszkiem i ziemniakami


Składniki (4 porcje):

  • Ziemniaki - 8 śr. szt. (800g)
  • Kalafior - 1 główka
  • Soczewica czerwona - 4/5 szkl. (170g)
  • Groszek zielony, mrożony- 1 szkl. (125g)
  • Marchew - 1 śr. szt.
  • Pietruszka - 1 śr. szt.
  • Seler - 2 małe kawałki
  • Cebula - 1 szt.
  • Woda - około 1,5l
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Liście laurowe - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 3 szt.
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz - wrzuć w całości do wody razem z olejem, zielem i liśćmi laurowymi.
  2. W tym czasie pokrój kalafior na różyczki, a ziemniaki w kostkę.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj ziemniaki.
  4. 5 minut od ponownego zagotowania dodaj soczewicę, groszek, kalafior i dopraw.
  5. Gotuj do miękkości przez około 15-20 minut. 
  6. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.

Wskazówki:

  • Możesz użyć suszonej pietruszki.




Znasz zasady zdrowego odżywiania, ale nie masz pomysłu jak wprowadzić je w życie? Zapraszam do skorzystania z usług mojej poradni dietetycznej.
http://poradniazdrowekalorie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz