Składniki (6 porcji):
- Cukinia - 3 śr. szt. (1300 g)
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 2 śr. ząbki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 g)
- Woda - około 1/3 szkl.
- Koncentrat pomidorowy - 2 kopiaste łyżeczki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Kurkuma, słodka papryka, suszone oregano - po 1 łyżeczce
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie:
- Cukinie przekrój na połówki wzdłuż.
- Włóż je (przekrojoną częścią do góry) do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.
- W tym czasie cebulę zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek, przyprawy i sos sojowy.
- Dodaj mięso i smaż 5-7 minut na dużym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło.
- W cukiniach wydrąż łyżeczką środek, zostawiając po około 0,5 cm na obwodzie.
- Miąższ pokrój, dodaj do mięsa razem z niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 5 minut.
- Następnie dodaj koncentrat i duś jeszcze 2 minuty.
- Po ostudzeniu dodaj jajko i wymieszaj.
- Wydrążone cukinie dopraw i wypełnij je farszem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
- Na talerzu posyp świeżą natką pietruszki.
Wskazówki:
- Propozycja podania z kaszą orkiszową (50g suchej) i świeżym pomidorem.
- Mięso wołowo-wieprzowe możesz zamienić na mięso z kurczaka lub indyka.
- Możesz użyć suszonej pietruszki.
Inspiracja Kwestia Smaku
Jeśli szukasz pomocy dietetyka, zapraszam do mojej poradni.
poradniazdrowekalorie.pl
Jeśli szukasz pomocy dietetyka, zapraszam do mojej poradni.
poradniazdrowekalorie.pl
Ta cukinia wygląda bardzo apetycznie. Jest niesamowicie zdrowa jak wszelkie zielone warzywa. Zawiera dużą ilość: potasu, żelaza, magnezu, a także witamin - C, K, PP i B1. Z mięsem mielonym musi być dodatkowo pyszne.
OdpowiedzUsuń