Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
Składniki (1 porcja):
- Zielona soczewica, sucha - 4 łyżki (60 g)
- Pieczarki - 3-4 szt.
- Szpinak - 1-2 garście
- Cebula - 1/4 szt.
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Mleko kokosowe z puszki - 2 łyżki (40 g)
- Curry - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka, mielona - 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
- Sól - do smaku
- Ryż parboiled, suchy - 3 łyżki (45 g)
Przygotowanie:
- Ryż nastaw do gotowania.
- Pieczarki pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek zmiażdż.
- Pieczarki usmaż na połowie oleju i odłóż.
- Na drugiej połowie oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj opłukaną soczewicę i zalej gorącą wodą (2,5 razy więcej niż soczewicy).
- Gotuj pod przykryciem 20 minut, dodaj przyprawy, mleko kokosowe.
- Gotuj jeszcze 5-10 minut do miękkości soczewicy.
- Dodaj szpinak i duś chwilę do momentu aż straci na objętości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy można zamiast soczewicy zielonej inny jej rodzaj? Czerwoną? Czy ma to jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńJedynie wpłynie to na czas gotowania. Soczewica czerwona ugotuje się w około 10-15 minut. Zielona wymaga dłuższego gotowania (ok. 30 minut). Tak, więc zamiast 20 minut, gotowałabym 5 minut (pkt 6), a potem postępowała już zgodnie z pkt 7 :). Ale proszę kontrolować co jakiś czas czy soczewica nie jest już wystarczająco miękka. Pozdrawiam!
Usuń