Curry z zielonej soczewicy z pieczarkami i szpinakiem
Składniki (1 porcja):
- Zielona soczewica, sucha - 4 łyżki (60 g)
- Pieczarki - 3-4 szt.
- Szpinak - 1-2 garście
- Cebula - 1/4 szt.
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Mleko kokosowe z puszki - 2 łyżki (40 g)
- Curry - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka, mielona - 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
- Sól - do smaku
- Ryż parboiled, suchy - 3 łyżki (45 g)
Przygotowanie:
- Ryż nastaw do gotowania.
- Pieczarki pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek zmiażdż.
- Pieczarki usmaż na połowie oleju i odłóż.
- Na drugiej połowie oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj opłukaną soczewicę i zalej gorącą wodą (2,5 razy więcej niż soczewicy).
- Gotuj pod przykryciem 20 minut, dodaj przyprawy, mleko kokosowe.
- Gotuj jeszcze 5-10 minut do miękkości soczewicy.
- Dodaj szpinak i duś chwilę do momentu aż straci na objętości.
Czy można zamiast soczewicy zielonej inny jej rodzaj? Czerwoną? Czy ma to jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńJedynie wpłynie to na czas gotowania. Soczewica czerwona ugotuje się w około 10-15 minut. Zielona wymaga dłuższego gotowania (ok. 30 minut). Tak, więc zamiast 20 minut, gotowałabym 5 minut (pkt 6), a potem postępowała już zgodnie z pkt 7 :). Ale proszę kontrolować co jakiś czas czy soczewica nie jest już wystarczająco miękka. Pozdrawiam!
Usuń