Składniki (4 porcje):
- Kasz orkiszowa - po 4 łyżki na porcję (razem 240 g suchej kaszy)
- Cukinia - 1 śr. szt.
- Pomidorki koktajlowe - 20 szt.
- Cebula - 1 szt. (u mnie młode cebulki)
- Czosnek - 4 małe ząbki
- Oliwa z oliwek- 4 łyżki (40 g)
- Sok z cytryny - 4 łyżki
- Natka pietruszki - 4 łyżki
- Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę nastaw do gotowania.
- Warzywa pokrój (np. cukinię w kostkę, pomidorki na pół, cebulę na mniejsze części).
- Warzywa wymieszaj z połową oliwy i dopraw, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.Między warzywa wrzuć nieobrany czosnek.
- Warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą.
- Zrób sos - czosnek obierz i rozgnieciony dodaj do oliwy, soku z cytryny, natki pietruszki i pozostałych przypraw.
- Sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj całość.
Nie wiesz jak skomponować zbilansowany jadłospis? Kliknij w link poradniazdrowekalorie.pl
Aby być w formie, ważne jest, by stosować dobrą dietę. tego typu posiłki muszą znaleźć się w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie!
OdpowiedzUsuń