Na szybko - mieszanka chińska z jajkiem
Składniki (1 porcja):
- Mieszanka chińska (u mnie taka z groszkiem strączkowym, grzybami mung) - 1/2 opakowania
- Jaja - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Sos sojowy - 1 łyżka (10 g)
- Ryż parboiled, suchy - 4 łyżki (60 g)
- Nastaw ryż do gotowania.
- Mieszankę smaż na połowie rozgrzanego oleju, do miękkości.
- Warzywa zgarnij na jedną stronę patelni, a na wolną część dodaj pozostały olej.
- Następnie wbij na olej roztrzepane jajka i zetnij je.
- Wymieszaj z warzywami, ryżem i sosem sojowym.
Wartość odżywcza (1 porcja bez ryżu):
- Energia 468,7 kcal
- Białko 19,3 g
- Tłuszcze 18,9 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe 3,4 g
- Cholesterol 324 mg
- Węglowodany 51,6 g
- Błonnik 1 g
- Wymienniki węglowodanowe 5 WW
- Sód 630,7 mg
- Żelazo 2,6 mg
- Wapń 82,4 mg
- Magnez 29 mg
Brak komentarzy