Tuńczyk w oleju, w porównaniu do tuńczyka w sosie własnym, dostarcza:
49% więcej kcal
13,6 razy więcej tłuszczów
6 razy więcej nasyconych kwasów tłuszczowych

Dane zebrałam na podstawie wartości odżywczej produktów jednego z producentów. W zależności od producenta i składu jego produktów, wartości te będą się różnić. Wiele zależy od tego, ile zalewy i ryby znajduje się w puszcze, czy ryba jest rozdrobniona czy w kawałkach. Droższe produkty mają większą zawartość ryby w postaci całych kawałków, a więc lepszą wartość odżywczą.

Jeśli lubisz tuńczyka w oleju możesz zrobić samodzielnie taką mieszankę. Użyj tuńczyka w sosie własnym i dodaj niewielką ilość oleju dobrej jakości (oliwa, olej rzepakowy lub olej lniany) - łyżeczka oleju ma 44 kcal. Masz wtedy pewność co do jakości oleju i dodatkowo kontrolujesz jego ilość.

Jeśli już używasz tuńczyka w oleju, sprawdź kolor oleju (powinien być jasny) i odsącz jego nadmiar na sitku.

Jeśli odchudzasz się lub musisz ograniczać spożycie tłuszczów ze względów zdrowotnych, zastanów się nad zamianą tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym. W parze z innymi zmianami żywieniowymi, może to mieć wpływ na osiągnięcie przez Ciebie celu wagowego/zdrowotnego.

Infografika nie ma na celu dzielenia produktów na dobre i złe. Zwraca jedynie uwagę na pewne fakty, z których warto zdawać sobie sprawę, podczas dokonywania codziennych wyborów, w zgodzie z Twoimi celami.

Wolisz tuńczyka w oleju czy w sosie własnym? A może w ogóle za nim nie przepadasz? :)

Brak komentarzy