Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
Tuńczyk w oleju, w porównaniu do tuńczyka w
sosie własnym, dostarcza:
49% więcej kcal
13,6 razy więcej
tłuszczów
6 razy więcej
nasyconych kwasów tłuszczowych
Dane zebrałam na
podstawie wartości odżywczej produktów jednego z producentów. W zależności od
producenta i składu jego produktów, wartości te będą się różnić. Wiele zależy
od tego, ile zalewy i ryby znajduje się w puszcze, czy ryba jest rozdrobniona
czy w kawałkach. Droższe produkty mają większą zawartość ryby w postaci całych
kawałków, a więc lepszą wartość odżywczą.
Jeśli lubisz
tuńczyka w oleju możesz zrobić samodzielnie taką mieszankę. Użyj tuńczyka w
sosie własnym i dodaj niewielką ilość oleju dobrej jakości (oliwa, olej
rzepakowy lub olej lniany) - łyżeczka oleju ma 44 kcal. Masz wtedy pewność co
do jakości oleju i dodatkowo kontrolujesz jego ilość.
Jeśli już używasz
tuńczyka w oleju, sprawdź kolor oleju (powinien być jasny) i odsącz jego
nadmiar na sitku.
Jeśli odchudzasz się
lub musisz ograniczać spożycie tłuszczów ze względów zdrowotnych, zastanów się
nad zamianą tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym. W parze z innymi
zmianami żywieniowymi, może to mieć wpływ na osiągnięcie przez Ciebie celu wagowego/zdrowotnego.
Infografika nie ma
na celu dzielenia produktów na dobre i złe. Zwraca jedynie uwagę na pewne
fakty, z których warto zdawać sobie sprawę, podczas dokonywania codziennych
wyborów, w zgodzie z Twoimi celami.
Wolisz tuńczyka w
oleju czy w sosie własnym? A może w ogóle za nim nie przepadasz? :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy