Curry z ciecierzycą, kurczakiem i cukinią
Składniki (1 porcja):
- Mięso z piersi kurczaka - 100 g
- Ciecierzyca (sucha) - 50 g
- Cukinia - 1/3 szt. (60 g)
- Cebula - 1/4 szt. (27 g)
- Przecier pomidorowy - 1/2 szkl. (125 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Imbir, kurkuma, papryka słodka - po 1/4 łyżeczki
- Chili i pieprz - szczypta do smaku
- Kolendra (zamiennie na natkę pietruszki) - 1 łyżka
- Ciecierzycę zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Wymień wodę i gotuj 2,5-3 godziny do miękkości. Możesz zamienić na ciecierzycę z puszki (około 2 razy więcej).
- Mięso pokrój, oprósz przyprawami i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż cebula będzie szklista.
- Dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz przecier i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj posiekane zioła.
- Dobrze komponuje się z ugotowanym ryżem lub kaszą bulgur.
Wartość odżywcza (1 porcja bez ryżu):
- Energia 224,4 kcal
- Białko 38,3 g
- Tłuszcze 15,7 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g
- Cholesterol 58 mg
- Węglowodany 48,5 g
- Błonnik 13,2 g
- Wymienniki węglowodanowe 3,5 WW
- Sód 744,4 mg
- Żelazo 6,2 mg
- Wapń 133,5 mg
- Magnez 136 mg
- Witamina C 14,4 mg
Brak komentarzy