Składniki (1 porcja):

  • Mięso z piersi kurczaka - 100 g
  • Ciecierzyca (sucha) - 50 g
  • Cukinia - 1/3 szt. (60 g)
  • Cebula - 1/4 szt. (27 g)
  • Przecier pomidorowy - 1/2 szkl. (125 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Imbir, kurkuma, papryka słodka - po 1/4 łyżeczki
  • Chili i pieprz - szczypta do smaku
  • Kolendra (zamiennie na natkę pietruszki) - 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Wymień wodę i gotuj 2,5-3 godziny do miękkości. Możesz zamienić na ciecierzycę z puszki (około 2 razy więcej).
  2. Mięso pokrój, oprósz przyprawami i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż cebula będzie szklista.
  4. Dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz przecier i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj posiekane zioła.
  5. Dobrze komponuje się z ugotowanym ryżem lub kaszą bulgur.

Wartość odżywcza (1 porcja bez ryżu):

  • Energia 224,4 kcal
  • Białko 38,3 g
  • Tłuszcze 15,7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g
  • Cholesterol 58 mg
  • Węglowodany 48,5 g
  • Błonnik 13,2 g
  • Wymienniki węglowodanowe 3,5 WW
  • Sód 744,4 mg
  • Żelazo 6,2 mg
  • Wapń 133,5 mg
  • Magnez 136 mg
  • Witamina C 14,4 mg

Brak komentarzy