Składniki (1 porcja):

  • Dorsz świeży lub mrożony - 100 g
  • Natka pietruszki, koperek - po 1 łyżeczce (najlepiej świeże, ale dobrze smakuje również z suszonymi)
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Kasz bulgur - 4 łyżki (60 g)
  • Fasolka szparagowa - 2 garście

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz mrożonej ryby to najpierw musisz ją rozmrozić. 
  2. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia. Posyp posiekanymi ziołami oraz przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Skrop rybę sokiem z cytryny i olejem (olej możesz dodać też na sam koniec, polewając gotowe danie).
  3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz pod przykryciem (lub w zawiniętym papierze) przez 20 minut.
  4. Podawaj z ugotowaną kaszą i fasolką - zamiennie na inne dodatki.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 410,7 kcal
  • Białko 27,4 g
  • Tłuszcze 11,8 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g
  • Cholesterol 50 mg
  • Węglowodany 54,6  g
  • Błonnik 14,4 g
  • Wymienniki węglowodanowe 4,2 WW

Brak komentarzy