Składniki (1 porcja):
- Dorsz świeży lub mrożony - 100 g
- Natka pietruszki, koperek - po 1 łyżeczce (najlepiej świeże, ale dobrze smakuje również z suszonymi)
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Pieprz i sól do smaku
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Kasz bulgur - 4 łyżki (60 g)
- Fasolka szparagowa - 2 garście
- Jeśli używasz mrożonej ryby to najpierw musisz ją rozmrozić.
- Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia. Posyp posiekanymi ziołami oraz przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Skrop rybę sokiem z cytryny i olejem (olej możesz dodać też na sam koniec, polewając gotowe danie).
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz pod przykryciem (lub w zawiniętym papierze) przez 20 minut.
- Podawaj z ugotowaną kaszą i fasolką - zamiennie na inne dodatki.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 410,7 kcal
- Białko 27,4 g
- Tłuszcze 11,8 g
- Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g
- Cholesterol 50 mg
- Węglowodany 54,6 g
- Błonnik 14,4 g
- Wymienniki węglowodanowe 4,2 WW
Brak komentarzy