Składniki (całość - 22 łyżki):
- Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
- Migdały - 2 łyżki (30 g)
- Orzechy laskowe 2 łyżki (30 g)
- Słonecznik - 1,5 łyżki (15 g)
- Sezam - 1,5 łyżki (15 g)
- Wiórki kokosowe - 1 łyżka (8 g)
- Morele suszone - 4 szt. (28 g)
- Czekolada gorzka - 3 kostki (18 g)
- Miód pszczeli - 3 łyżeczki (36 g)
Przygotowanie:
- Orzechy, morele i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem miodu, wymieszaj ze sobą.
- Miód rozpuść na patelni i wsyp pozostałe składniki (czekoladę możesz też dodać do już ostudzonej granoli, jeśli wolisz czuć kawałki podczas jedzenia).
- Praż kilka minut, od czasu do czasu mieszając (uważaj żeby granola za bardzo się nie spiekła - inaczej będzie gorzkawa).
- Przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiku.
Idealny dodatek do jogurtu z owocami. Zamiast miodu można użyć innego słodzidła, np. syropu klonowego.
Wartość odżywcza (1 łyżka - 10 g):
- Energia 50,5 kcal
- Białko 1,25 g
- Tłuszcze 3 g
- Węglowodany 5,3 g
- Błonnik 0,8 g
- Wymienniki węglowodanowe 0,45 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.
Brak komentarzy