Składniki (1 porcja):

  • Czarna fasola, suche nasiona - 45 g (lub inny rodzaj fasoli)
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Cebula - 1/4 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Kminek mielony - 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Wywar warzywny - 1/2 szkl. (zamiennie na wodę)
  • Sos sojowy - 1/2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia - 1/4 łyżeczki (3 g) można pominąć
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki - 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Wymień wodę i gotuj do miękkości przez 2-3 godziny (zamiennie na fasolę z puszki). 
  2. Cebulę, paprykę i czosnek pokrój drobno. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy i praż chwilę, tak aby uwolniły się aromaty. 
  3. Dodaj wywar i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj koncentrat wymieszany z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną. Duś do zgęstnienia. 
  4. Pod koniec dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 385 kcal
  • Białko 16,3 g
  • Tłuszcze 14,1 g
  • Węglowodany 57,5  g
  • Błonnik 15,4 g
  • Wymienniki węglowodanowe 4,2 WW

Brak komentarzy