Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
Składniki (1 porcja):
- Czarna fasola, suche nasiona - 45 g (lub inny rodzaj fasoli)
- Papryka czerwona - 1/3 szt.
- Cebula - 1/4 szt.
- Czosnek - 1 ząbek
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Kminek mielony - 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Pieprz i sól do smaku
- Wywar warzywny - 1/2 szkl. (zamiennie na wodę)
- Sos sojowy - 1/2 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (30 g)
- Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia - 1/4 łyżeczki (3 g) można pominąć
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Natka pietruszki - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Fasolę zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Wymień wodę i gotuj do miękkości przez 2-3 godziny (zamiennie na fasolę z puszki).
- Cebulę, paprykę i czosnek pokrój drobno. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy i praż chwilę, tak aby uwolniły się aromaty.
- Dodaj wywar i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj koncentrat wymieszany z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną. Duś do zgęstnienia.
- Pod koniec dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 385 kcal
- Białko 16,3 g
- Tłuszcze 14,1 g
- Węglowodany 57,5 g
- Błonnik 15,4 g
- Wymienniki węglowodanowe 4,2 WW
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy