Muffiny cytrynowe z makiem
Składniki (całość - 14 sztuk):
- Jaja - 3 szt. (172 g)
- Cukier - 3/5 szkl. (126 g)
- Olej rzepakowy - 100 g
- Mąka pszenna pełne ziarno, typ 1850 - 2/3 szkl. (98 g)
- Mąka pszenna, typ 550 - 1/3 szkl. (42 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Mak niebieski - 3 łyżki (39 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Skórka z cytryny - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Olej zmiksuj z cukrem i jajkami.
- Dodaj przesianą mąkę i pozostałe składniki.
- Wypełnij foremki masą do 3/4 wysokości.
- Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (do suchego patyczka).
Wartość odżywcza (całość):
- Energia 2240 kcal
- Białko 42,6 g
- Tłuszcze 134,1 g
- Węglowodany 237,3 g
- Błonnik 19,6 g
- Wymienniki węglowodanowe 21,7 WW
Wartość odżywcza (1 z 14 sztuk):
- Energia 160 kcal
- Białko 3 g
- Tłuszcze 9,5 g
- Węglowodany 16,9 g
- Błonnik 1,4 g
- Wymienniki węglowodanowe 1,55 WW
Brak komentarzy