Składniki (całość - 14 sztuk):

  • Jaja - 3 szt. (172 g)
  • Cukier - 3/5 szkl. (126 g)
  • Olej rzepakowy - 100 g
  • Mąka pszenna pełne ziarno, typ 1850 - 2/3 szkl. (98 g)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 1/3 szkl. (42 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Mak niebieski - 3 łyżki (39 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Skórka z cytryny - 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Olej zmiksuj z cukrem i jajkami.
  2. Dodaj przesianą mąkę i pozostałe składniki.
  3. Wypełnij foremki masą do 3/4 wysokości.
  4. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (do suchego patyczka).

Wartość odżywcza (całość):

  • Energia 2240 kcal
  • Białko 42,6 g
  • Tłuszcze 134,1 g
  • Węglowodany 237,3  g
  • Błonnik 19,6 g
  • Wymienniki węglowodanowe 21,7 WW

Wartość odżywcza (1 z 14 sztuk):

  • Energia 160 kcal
  • Białko 3 g
  • Tłuszcze 9,5 g
  • Węglowodany 16,9  g
  • Błonnik 1,4 g
  • Wymienniki węglowodanowe 1,55 WW

Brak komentarzy