Idealny deser na jesienny podwieczorek. Cynamon i prażone jabłko - to dla mnie smaki dzieciństwa. Jeśli chcesz przenieść się kilka lat wstecz, to przygotuj ten domowy smakołyk. Przy okazji zadbasz o swoje zdrowie, ponieważ amarantus to jedno z bardziej odżywczych zbóż.
Składniki na deser z amarantusa (4 porcje)
- Amarantus, suche ziarno - 1 szkl. (180 g)
- Mleko krowie, 2% tłuszczu - 1 szkl. (250 g) lub dowolne roślinne
- Jabłko - 2 śr. szt. (493 g)
- Miód - 4 płaskie łyżeczki (48 g)
- Cynamon do smaku
Przygotowanie deseru z amarantusa
- Amarantus przepłucz wrzątkiem lub po bieżącą wodą. Następnie upraż na patelni w celu pozbycia się goryczki.
- Zalej mlekiem i gotuj 20 minut od momentu zagotowania.
- W tym czasie zetrzyj jabłko.
- Dodaj wszystkie składniki do amarantusa, wymieszaj i podawaj ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce.
Wartość odżywcza 1 porcji deseru z amarantusa
- Energia 281,6 kcal
- Białko 8,7 g
- Tłuszcze 4,8 g
- Węglowodany 53,7 g
- Błonnik 5,3 g
- Wymienniki węglowodanowe 4,8 WW
Chcesz zadbać o swoje zdrowie i poprawić wyniki badań? Zapraszam Cię na pierwszą konsultację. Pomogę Ci trwale zmienić nawyki w łagodny i przyjemny sposób. Kliknij tutaj po więcej informacji o współpracy ze mną.
Brak komentarzy