Idealny deser na jesienny podwieczorek. Cynamon i prażone jabłko - to dla mnie smaki dzieciństwa. Jeśli chcesz przenieść się kilka lat wstecz, to przygotuj ten domowy smakołyk. Przy okazji zadbasz o swoje zdrowie, ponieważ amarantus to jedno z bardziej odżywczych zbóż.

Składniki na deser z amarantusa (4 porcje)

  • Amarantus, suche ziarno - 1 szkl. (180 g)
  • Mleko krowie, 2% tłuszczu - 1 szkl. (250 g) lub dowolne roślinne
  • Jabłko - 2 śr. szt. (493 g)
  • Miód - 4 płaskie łyżeczki (48 g)
  • Cynamon do smaku


Przygotowanie deseru z amarantusa

  • Amarantus przepłucz wrzątkiem lub po bieżącą wodą. Następnie upraż na patelni w celu pozbycia się goryczki. 
  • Zalej mlekiem i gotuj 20 minut od momentu zagotowania. 
  • W tym czasie zetrzyj jabłko. 
  • Dodaj wszystkie składniki do amarantusa, wymieszaj i podawaj ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce.


Wartość odżywcza 1 porcji deseru z amarantusa

  • Energia 281,6 kcal
  • Białko 8,7 g
  • Tłuszcze 4,8 g
  • Węglowodany 53,7 g
  • Błonnik 5,3 g
  • Wymienniki węglowodanowe 4,8 WW

Chcesz zadbać o swoje zdrowie i poprawić wyniki badań? Zapraszam Cię na pierwszą konsultację. Pomogę Ci trwale zmienić nawyki w łagodny i przyjemny sposób. Kliknij tutaj po więcej informacji o współpracy ze mną.

Brak komentarzy