Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy i utrzymania jej prawidłowej czynności. Z tego powodu stanowi jeden z głównych składników pokarmowych niezbędnych w diecie osób z chorobami tarczycy. Jednak zarówno niskie, jak i wysokie spożycie jodu może powodować dysfunkcje jej pracy. W Internecie można natknąć się na skrajne opinie, względem stosowania jodu w chorobach tarczycy. Jedni próbują leczyć je mega dawkami jodu, a inni oskarżają go o zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych tarczycy, w tym Hashimoto. Prawda leży, jak zwykle, po środku [1, 2].
1. Nadmiar jodu może być przyczyną nadczynności, jak i
niedoczynności tarczycy.
Tarczyca
nie lubi nadmiaru jodu. Z tego powodu, nie
należy przekraczać górnego tolerowanego
spożycia, które wynosi 600 ug/dzień (według Komitetu Naukowego ds.
Żywności Unii Europejskiej). Jednocześnie, w obszarach gdzie spożycie jodu jest
optymalne, zdrowe osoby mają dużą tolerancję na większe dawki jodu, sięgające
nawet 1000 ug/dzień.
Organizm ma możliwość dostosowania się do szerokiego
zakresu spożycia tego składnika, dzięki regulacji produkcją hormonów
tarczycy. W przypadku, gdy jesteśmy narażeni na duże dawki jodu, dochodzi do
hamowania ich syntezy - efektu
Wolfa-Chaikoffa. Z kolei dalsze utrzymywanie się nadmiernej podaży, powoduje
unormowanie stężenia hormonów, w wyniku kolejnej adaptacji - tzw. efektu
ucieczki.
Jednak
sytuacja wygląda inaczej u osób, których tarczyca nie funkcjonuje w pełni
sprawnie. Jak wspomniałam wcześniej, Europejscy eksperci zalecają nie
przekraczać górnego tolerowanego spożycia dla jodu. Równocześnie zaznaczają, że
osoby z przewlekłym niedoborem jodu mogą
reagować źle nawet na niższe dawki.
Zdarza
się, że u niektórych osób, w wyniku wystawienia
na nadmiar jodu, pojawia się niedoczynność tarczycy. Mechanizm nie jest
do końca znany. Natomiast, za główną przyczynę uważa się brak efektu ucieczki
od efektu Wolffa-Chaikoffa. Bardziej podatne
są osoby:
- chore na Hashimoto z jednoczesną eutyrozą (prawidłową funkcją hormonalną tarczycy);
- z chorobą Gravesa-Basedowa z eutyrozą, po terapii radioaktywnym jodem lub tyreoidektomii (operacyjnym usunięciu tarczycy);
- z subkliniczną niedoczynnością tarczycy po poporodowym zapaleniu tarczycy.
Ponadto,
na nadmiar jodu powinny uważać szczególnie
kobiety w ciąży. Płód ma słabo wykształcony mechanizm chroniący (efekt
Wolfa-Chaicoffa) przed wysokim spożyciem jodu . Nadmiar w takiej sytuacji może
doprowadzić do niedoczynności tarczycy i wola u
dziecka.
Zbyt wysokie spożycie jodu nie jest przyczyną
jedynie niedoczynności tarczycy. Może mieć różne
efekty w zależności od tego, gdzie i u kogo występuje. Na obszarach o
wystarczającym spożyciu jodu, będzie zwiększać
częstość występowania niedoczynności, w tym subklinicznej niedoczynności
tarczycy i autoimmunologicznego zapalenia
tarczycy. Chociaż w innym badaniu taki efekt obserwowano również w
populacji z wcześniejszym niedoborem jodu. Częściej
jednak, na obszarach z niedoborem jodu, po zwiększeniu spożycia, obserwuje się nadczynność tarczycy w wyniku
zaburzonej autoregulacji.
Do
rozwoju nadczynności może dojść np. podczas
wprowadzania programów jodowania na obszarach niedoborowych oraz w
momencie kiedy osoba z takiego regionu przeprowadza się do miejsca o
odpowiednim poziomie spożycia jodu (np. z krajów europejskich do USA) [1, 2, 3,
4, 5, 6].
2. Nadmiar jodu zwiększa autoimmunizacje tarczycy u
niektórych osób.
Nagły
wzrost spożycia jodu u osób z niedoborem, może skutkować zwiększeniem
autoimmunizacji tarczycy. Na obszarze, gdzie występował ciężki stopień
niedoboru jodu (Salta w Argentynie), rok po
wprowadzeniu programu jodowania obserwowano większą częstość naciekania
limfocytów w tarczycach usuniętych chirurgicznie (z powodu raka lub
wola).
Z
kolei w populacji Danii zmierzono poziom przeciwciał anty-TPO (przeciw tyreoperoksydazie) i anty-TG (przeciw tyreoglobulinie) przed i
4-5 lat po wprowadzeniu programu jodowania soli.
Zaobserwowano niewielki wzrost przeciwciał,
który był szczególnie widoczny u młodych kobiet.
Nie
wiadomo do końca w jaki sposób nadmiar jodu indukuje autoimmunologiczne
zapalenie tarczycy. Podejrzewa się, że nagła
zmiana podaży jodu, z bardzo niskiej do wysokiej, może wywołać uszkodzenie
tarczycy, w wyniku działania wolnych rodników. Dodatkowo zwiększone
jodowanie tyreoglobuliny (białka hormonalnego produkowanego przez tarczycę) może zmienić jej immunoreaktywność i wywołać
wytwarzanie autoprzeciwciał tarczycowych. Jednak w rozwoju zapalenia tarczycy,
to nagły wzrost spożycia jodu jest
prawdopodobnie ważniejszy niż wysokie, niż stałe, wysokie spożycie jodu. Nie wykluczone
również, że osoby podatne genetycznie są bardziej narażone na konsekwencje
zdrowotne przy przewlekłym wystawieniu na jego duże dawki.
Możliwe, że niewielki wzrost ilości przeciwciał
anty-TPO, po wprowadzeniu jodowania, jest zjawiskiem przejściowym (przynajmniej
częściowo) i ma minimalny wpływ na czynność tarczycy. Chociaż nie można
wykluczyć, że niskie stężenia przeciwciał wskazują na wczesny stan
autoimmunologicznego zapalania tarczycy z TSH (hormonu tyreotropowego
wydzielanego przez przysadkę mózgową) w normie. Cofanie autoimmunizacji
obserwowano, gdy wyższe spożycie jodu było
kontynuowane lub spadało do poziomu wyjściowego.
Związek
między spożyciem jodu a autoimmunizacją tarczycy jest złożony. Niektóre badania wykazały podwyższenie stężenia
przeciwciał przeciw tarczycy w obszarach nadmiernego spożycia jodu, a inne nie
(np. w USA). Tak czy inaczej, jeśli już obserwowano taki wzrost, to był on
niewielki w większości badań [5, 6, 7, 8].
3. Ograniczenie jodu z pożywienia może obniżyć TSH w
subklinicznej niedoczynności tarczycy.
Subkliniczna
niedoczynność tarczycy występuje wtedy, gdy poziom TSH jest podwyższony, ale
fT4 jest nadal w normie. Z tego powodu często nie podlega jeszcze leczeniu
farmakologicznemu.
W
jednym z badań (Joung i wsp.), obserwowano wpływ ograniczenia spożycia jodu z
naturalnych produktów, na poziom TSH, u osób z subkliniczą niedoczynnością
tarczycy. Badanie przeprowadzono w Korei, gdzie spożycie tego składnika jest
dosyć wysokie, a jego głównym źródłem
(66%) są wodorosty. Uczestnicy byli poddawaniu badaniom co 3-6 miesięcy w celu
sprawdzenia stężenia jodu w moczu. Sześćdziesięciu dwóm osobom przekazano
instrukcję, jak ograniczyć jego spożycie. W początkowym etapie, na podstawie
wyników badań moczu, podzielono je na dwie grupy: dobrze kontrolującą spożycie
(grupa A, stężenie jodu poniżej 300 ug/l) i gorzej kontrolującą (grupa B,
stężenie jodu powyżej 300 ug/l). W grupie A,
stężenie TSH zmniejszyło się znacząco (średnio z 9 mU/l do 4,7
mU/l). W grupie B nie stwierdzono istotnych zmian w stężeniu hormonu.
Badacze
wnioskują, że ograniczenie spożycia jodu w
codziennej diecie może normalizować poziom TSH w surowicy u tych
chorych. Może to stanowić pierwszy etap leczenia
osób z subkliniczną niedoczynnością na obszarach, gdzie spożycie jodu
jest na wysokim poziomie. Szczególnie, jeśli leczenie hormonami nie zostało
jeszcze wprowadzone. Jednak ciężko przenosić wyniki tych badań na warunki
Polskie, gdzie spożycie jodu przez większość populacji nie jest tak duże jak w
przypadku Korei.
W
każdym razie, nie jest to jedyne badanie, które wykazało wyrównanie
niedoczynności tarczycy (osiągnięcie prawidłowego stężenia hormonów) dzięki
samemu ograniczeniu spożycia jodu:
- U 21 osób z 33 badanych - 64% (Kasagi i wsp.)
- U 18 osób z 23 badanych - 78% (Yoon i wsp.) [4, 9, 10]
4. Nie tylko nadmiar jodu szkodzi. Niedobór również ma
wiele negatywnych konsekwencji.
Tarczyca
nie lubi skrajności i nie bez powodu na skalę
globalną walczy się ze skutkami
niedoboru tego składnika poprzez wprowadzanie programów jodowania soli i innych
produktów spożywczych.
Oczywiście,
jak w przypadku nadmiaru jodu, nasz organizm
potrafi dostosowywać się do środowiska niedoborowego w jod. Do adaptacji
dochodzi dzięki zwiększeniu syntezy TSH,
wchłaniania jodu przez komórki tarczycy i gromadzeniu go w gruczole. Jod jest
też efektywniej odzyskiwany z hormonów, które ulegają degradacji (recykling).
Wszystko to prowadzić ma do zmniejszonego wydalania go z moczem. Tarczyca ulega również powiększeniu, co również jest mechanizmem adaptacyjnym, który ma
na celu zwiększenie wykorzystania dostępnego jodu. Mamy wtedy do czynienia z
tzw. wolem.
W
początkowym etapie obniżeniu ulega jedynie wspomniane TSH. W następnej
kolejności dochodzi do spadku stężenia hormonów tarczycy - T4 i T3 (tyroksyny i
trójjodotyroniny).
W
zależności od ciężkości niedoboru obserwuje się różne skutki zdrowotne u
dorosłych:
- Łagodny niedobór jodu u wielu osób powoduje powstanie wola rozlanego (nadmiar również zwiększa to ryzyko), a u niektórych guzków tarczycy. Jednocześnie, zazwyczaj, TSH pozostaje w normie. Wyrównując niedobór jodu stwierdzano zmniejszenie ryzyka choroby guzkowej tarczycy u młodych dorosłych. Jednak nie u osób powyżej 50. r.ż., ze względu na nieodwracalność zmian brodawkowatych.
- Przewlekły łagodny niedobór zwiększa ryzyko toksycznego wola guzkowego i nadczynności tarczycy.
- Umiarkowany i ciężki niedobór jodu prowadzi często do subklinicznej niedoczynności tarczycy z nieznacznie podwyższonym TSH i T4 w normie.
- Przewlekły, ciężki niedobór jodu często podwyższa stężenie TSH oraz powoduje jawną niedoczynność tarczycy i powstanie wola.
Ponadto
niedobór może obniżać odporność immunologiczną i zwiększać ryzyko raka żołądka.
Rolę odpowiedniego spożycia jodu szczególnie podkreśla się u kobiet w ciąży. Po
pierwsze zapotrzebowanie na jod znacząco wzrasta w tym okresie. Po drugie,
niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla płodu: wzrasta ryzyko martwych porodów, poronienia, wad
wrodzonych i tzw. kretynizmu u dziecka. U małych dzieci z kolei niedobór
będzie upośledzać funkcje poznawcze.
Uzupełnienie niedoboru jodu może działać korzystnie w
przypadku raka tarczycy, ponieważ zmniejsza ryzyko wola, które jest
głównym czynnikiem ryzyka tego raka. Dodatkowo odpowiednie spożycie jodu jest
czynnikiem ochronnym w przypadku wystawienia na promieniowanie radioaktywne. A
to może zmniejszyć ryzyko raka tarczycy [1, 2, 4, 5, 6, 11, 12].
5. Zapobieganie niedoborom jest istotniejsze niż walka z
nadmiarem.
Podsumowując,
ryzyko niedoboru jest wyższe niż stosunkowo małe
ryzyko nadmiernego spożycia jodu. Owszem, nadmiar jodu może nieść wiele
niekorzystnych efektów. Autorzy badań podkreślają jednak, że pomimo tego, nie
jest to wskazaniem do zaprzestania działań, które eliminują niedobór jodu w
populacji, takich jak jodowanie soli. Ponadto, zmiany
wywołane nadmiarem jodu są często niewielkie i prawdopodobnie mogą być
odwracalne (przynajmniej częściowo).
Zdecydowanie
ważniejsze jest zapewnienie odpowiedniego spożycia tego składnika, szczególnie
u kobiet w ciąży i dzieci. Program jodowania pozwolił na opanowanie w znacznym stopniu problemu zaburzeń wynikających z niedoboru jodu, wspomnianych powyżej.
Biorąc
pod uwagę wszystkie czynniki, na pewno ważny jest odpowiedni monitoring
spożycia, który będzie zapobiegać niedoborowi jodu, ale również jego
nadmiarowi. Z tego powodu, WHO zaleca ostrożne
wprowadzanie programu jodowania produktów oraz monitorowanie jego efektów i
przeciwdziałanie ewentualnym skutkom ubocznym [5, 7, 8].
BIBLIOGRAFIA:
- Zimmermann MB. Iodine requirements and the risks and benefits of correcting iodine deficiency in populations. J Trace Elem Med. Biol. 2008;22(2):81-92
- Stolińska H, Wolańska D. Składniki pokarmowe istotne w niedoczynności tarczycy. Żywienie Człowieka i Metabolizm; 2012, XXXIX, nr 3.
- Pearce EN, Anderson M, Zimmermann MB. Global Iodine Nutrition: Where Do We Stand in 2013? Thyroid 2018; 23, 5.
- Joung JY, Cho YY, Park SM. Effect of iodine restriction on thyroid function in subclinical hypothyroid patients in an iodine-replete area: a long period observation in a large-scale cohort. Thyroid. 2014 Sep;24(9):1361-8.
- Hu S, Rayman MP. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis. Thyroid. 2017 May;27(5):597-610.
- Zimmermann MB, Boelaert K. Iodine deficiency and thyroid disorders. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Apr;3(4):286-95.
- Pedersen IB, Knudsen N, Carlé A. A cautious iodization programme bringing iodine intake to a low recommended level is associated with an increase in the prevalence of thyroid autoantibodies in the population. Clin Endocrinol (Oxf). 2011 Jul;75(1):120-6.
- Vanderpump M. Thyroid autoimmunity following an iodization programme. Clin Endocrinol (Oxf). 2011 Jul;75(1):10-1.
- Kasagi K, Iwata M, Misaki T, Konishi J 2003 Effect of iodine restriction on thyroid function in patients with primary hypothyroidism. Thyroid 13:561–567.
- Yoon SJ, Choi SR, Kim DM, Kim JU, Kim KW, Ahn CW, Cha BS, Lim SK, Kim KR, Lee HC, Huh KB 2003 The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto’s thyroiditis. Yonsei Med J 44:227–235.
- Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ 2017; s. 133-135.
- Szybiński Z. Sytuacja profilaktyki jodowej w Polsce w świetle ostatnich rekomendacji WHO dotyczących ograniczenia spożycia soli. Pediatric Endocrinology and Metabolism 2009, 15, 2 103-107.
Brak komentarzy