Składniki (1 porcja):

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 150 g
  • Mąka pszenna, pełnoziarnista - 1 pł. łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Papryka czerwona i żółta - po 1/3 szt.
  • Pieczarki - 3 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Chili - szczypta do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka (15 g)

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w paski, dopraw solą, oprósz mąką i smaż na oleju do lekkiego zbrązowienia (kilka minut). 
  2. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i pieczarki - smaż aż będą miękkie. Całość przełóż na talerz. 
  3. Na tę samą patelnię wrzuć zmiażdżony czosnek, chili, dolej sos sojowy, sok z cytryny, kilka łyżek wody (najlepiej spod gotującego się np. ryżu - skrobia dodatkowo zagęści sos) oraz koncentrat pomidorowy. 
  4. Gotuj chwilę do zagęszczenia sosu i następnie dodaj kurczaka z warzywami. Duś minutę do połączenia się smaków.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 332,6 kcal
  • Białko 38 g
  • Tłuszcze 13,3 g
  • Węglowodany 20,3 g
  • Błonnik 5 g
  • Wymienniki węglowodanowe 1,5 WW

Brak komentarzy