Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
- Mięso z piersi kurczaka - 100 g
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Cebula - 1/4 szt.
- Czosnek - 1 ząbek
- Kmin rzymski, papryka słodka - po 1/4 łyżeczki
- Pieprz i chili do smaku
- Soczewica czerwona - 2 łyżki (30 g)
- Wywar warzywny - 1/2 szkl. (250 ml)
- Sos sojowy - 1/2 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka (15 g)
- Szpinak - 60 g
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż kilka minut, na dużym ogniu, na połowie rozgrzanego oleju, do zamknięcia wszystkich porów mięsa.
- Odłóż i wlej resztę oleju na tę samą patelnie. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklij. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek i sypkie przyprawy - praż chwilę.
- Następnie dodaj soczewicę i kurczaka. Zalej gorącym wywarem warzywnym (zamiennie na wodę) i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Dodaj sos sojowy, koncentrat i szpinak, wymieszaj i duś aż szpinak straci na objętości.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 383 kcal
- Białko 34,5 g
- Tłuszcze 15,4 g
- Węglowodany 35,9 g
- Błonnik 9,7 g
- Wymienniki węglowodanowe 2,6 WW
Etykiety
Podobne posty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy