Składniki (całość - 5 porcji):

  • Mąka pszenna, typ 550 - 58 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 58 g
  • Mąka ziemniaczana - 43 g
  • Proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
  • Jajko - 1 szt. (57 g)
  • Masło - 90 g
  • Cukier - 38 g
  • Truskawki - 265 g

Przygotowanie:

  1. Małą formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Połowę mąki zwykłej i połowę pełnoziarnistej przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodaj połowę cukru, jajko i 50 g masła. Rozcieraj palcami masło z pozostałymi składnikami, tak aby powstałą drobna kruszonka. Następnie szybko zagnieć ciasto w jednolitą kulę. 
  4. Ciastem wyłóż dno i kawałek boku formy do pieczenia. Podziurkuj widelcem spód i wstaw do lodówki. 
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W tym czasie pokrój truskawki na mniejsze kawałki i dodaj do nich łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę cukru - wymieszaj i odstaw. 
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 15 minut na blado złoty kolor. Wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika. 
  7. Przygotuj kruszonkę - do miski wsyp pozostałą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i ziemniaczaną, cukier oraz zimne masło, pokrojone na kawałki. Rozetrzyj masło palcami aż powstanie kruszonka. 
  8. Na spód wyłóż truskawki i posyp kruszonką. 
  9. Piecz około 35-40 minut na złoty kolor.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Energia 297,7 kcal
  • Białko 4,92 g
  • Tłuszcze 16,5 g
  • Węglowodany 35,2 g
  • Błonnik 2,94 g
  • Wymienniki węglowodanowe 3,2 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy