Składniki (całość - 5 porcji):
- Mąka pszenna, typ 550 - 58 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 58 g
- Mąka ziemniaczana - 43 g
- Proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
- Jajko - 1 szt. (57 g)
- Masło - 90 g
- Cukier - 38 g
- Truskawki - 265 g
Przygotowanie:
- Małą formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Połowę mąki zwykłej i połowę pełnoziarnistej przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj połowę cukru, jajko i 50 g masła. Rozcieraj palcami masło z pozostałymi składnikami, tak aby powstałą drobna kruszonka. Następnie szybko zagnieć ciasto w jednolitą kulę.
- Ciastem wyłóż dno i kawałek boku formy do pieczenia. Podziurkuj widelcem spód i wstaw do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W tym czasie pokrój truskawki na mniejsze kawałki i dodaj do nich łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę cukru - wymieszaj i odstaw.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 15 minut na blado złoty kolor. Wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika.
- Przygotuj kruszonkę - do miski wsyp pozostałą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i ziemniaczaną, cukier oraz zimne masło, pokrojone na kawałki. Rozetrzyj masło palcami aż powstanie kruszonka.
- Na spód wyłóż truskawki i posyp kruszonką.
- Piecz około 35-40 minut na złoty kolor.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 297,7 kcal
- Białko 4,92 g
- Tłuszcze 16,5 g
- Węglowodany 35,2 g
- Błonnik 2,94 g
- Wymienniki węglowodanowe 3,2 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.
Brak komentarzy