Czym różni się zwykły budyń od budyniu z kaszy jaglanej? Ten drugi ma zdecydowanie większą wartość odżywczą, ponieważ zawiera więcej białka, witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nim również dużą dawkę błonnika pokarmowego. To wszystko sprawi, że po takim budyniu będzie syta na dłużej niż po standardowym budyniu.
Składniki (1-2 porcje) na budyń jaglany
- Kasza jaglana, sucha - 3 łyżki (45 g)
- Mleko spożywcze, 2% tł. - niecała szklanka (200 g)
- Banan - 2 małe szt. (300 g)
- Kakao - 1 łyżka (10 g)
- Ksylitol - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie budyniu jaglanego
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą lub przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
- Wsyp kaszę do 1/2 mleka i gotuj ze słodzidłem - około 15 minut, na małym ogniu.
- Przełóż do blendera, dolej pozostałego mleka i wrzuć kawałki banana oraz kakao. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, bez grudek - około 2-3 minuty.
Wartość odżywcza budyniu jaglanego (całość)
- Energia 520,5 kcal
- Białko 16,9 g
- Tłuszcze 9 g
- Węglowodany 99,2 g
- Błonnik 5,2 g
- Wymienniki węglowodanowe 9,4 WW
Brak komentarzy