Czym różni się zwykły budyń od budyniu z kaszy jaglanej? Ten drugi ma zdecydowanie większą wartość odżywczą, ponieważ zawiera więcej białka, witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nim również dużą dawkę błonnika pokarmowego. To wszystko sprawi, że po takim budyniu będzie syta na dłużej niż po standardowym budyniu.


Składniki (1-2 porcje) na budyń jaglany

  • Kasza jaglana, sucha - 3 łyżki (45 g)
  • Mleko spożywcze, 2% tł. - niecała szklanka (200 g)
  • Banan - 2 małe szt. (300 g)
  • Kakao - 1 łyżka (10 g)
  • Ksylitol - 1 łyżeczka (5 g)


Przygotowanie budyniu jaglanego

  • Kaszę opłucz pod bieżącą wodą lub przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. 
  • Wsyp kaszę do 1/2 mleka i gotuj ze słodzidłem - około 15 minut, na małym ogniu. 
  • Przełóż do blendera, dolej pozostałego mleka i wrzuć kawałki banana oraz kakao. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, bez grudek - około 2-3 minuty. 


WSKAZÓWKA:
Możesz też wykorzystać kaszę, która zostanie Ci z obiadu. Wtedy wystarczy od razu zblendować ją z pozostałymi składnikami, stopniowo dolewając mleka, tak aby budyń nie wyszedł zbyt rzadki - będziesz potrzebowała mniej mleka, ponieważ kasza wchłonie wcześniej wodę podczas gotowania.


Wartość odżywcza budyniu jaglanego (całość)

  • Energia 520,5 kcal
  • Białko 16,9 g
  • Tłuszcze 9 g
  • Węglowodany 99,2 g
  • Błonnik 5,2 g
  • Wymienniki węglowodanowe 9,4 WW


Potrzebujesz dopasowanej diety, aby osiągnąć trwałe efekty odchudzania?
Pomogę Ci! Sprawdź ofertę mojej poradni.

Brak komentarzy