Składniki (1 porcja):

  • Mięso z udźca indyka, pokrojone w kostkę - 120 g
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 1 śr. ząbek
  • Papryka czerwona -1/4 szt.
  • Cukinia - 1/4 szt.
  • Marchew - 1/2 małej szt.
  • Pieczarki - 3 szt.
  • Woda - 1/2 szkl.
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Papryka mielona, kminek mielony - po 1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie, liść laurowy - po 1 szt. na 2-4 porcje gulaszu
  • Chili, pieprz, sól - do smaku
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 łyżeczki (2g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kawałki 2 cm, a warzywa na średniej wielkości kostkę. 
  2. Obsmaż dokładnie mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju - około 10 minut. 
  3. Dodaj pokrojony czosnek i smaż chwilę (uważaj żeby czosnek się nie przypalił). 
  4. Następnie dodaj sos sojowy, przyprawy oraz wodę i zagotuj. 
  5. Od momentu zagotowania gotuj godzinę do miękkości mięsa (na 20 minut przed końcem dodaj warzywa). 
  6. Na koniec, wymieszaj mąkę z odrobiną wody i dodaj do gulaszu - mieszaj aż sos zgęstnieje.
  7. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Wskazówka: podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub makaronem. Sos możesz też zagęścić wodą np. spod gotującego się ryżu.

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):

  • Energia- 289,4 kcal
  • Białko - 28,7 g
  • Tłuszcze - 14,6 g
  • Węglowodany - 16,5 g
  • Błonnik - 6 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 1 WW

Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy