Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
- Woda - 1300 ml
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 śr. szt.
- Seler korzeniowy - 200 g
- Pietruszka - 2 małe szt.
- Marchew - 2 małe szt.
- Ziele angielskie, liść laurowy - po 1 szt.
- Dynia (u mnie piżmowa) - 1 kg (po obraniu około 800 g)
- Soczewica, czerwona - 120 g
- Czosnek - 4 małe ząbki
- Natka pietruszki - 2 łyżki
- Pieprz, sól - do smaku
Przygotowanie:
- Do zimnej wody wrzuć obraną włoszczyznę w całości (cebulę, seler, pietruszkę, marchew) oraz liść laurowy i ziele - gotuj z dodatkiem masła.
- Dynię obierz pokrój na średniej wielkości kostkę.
- Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj dynię, zmiażdżony czosnek i soczewicę - gotuj około 15-20 minut do miękkości warzyw.
- Następnie wyłóż z zupy włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele. Ostudź zupę i zmiksuj ją na gładki krem.
- Ponownie zagotuj, dodaj posiekaną natkę i dopraw w razie potrzeby.
- Możesz podawać z chlebem, makaronem lub ryżem oraz jogurtem.
Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):
- Energia - 257,7 kcal
- Białko - 11,4 g
- Tłuszcze - 5,9 g
- Węglowodany - 49,9 g
- Błonnik - 10,4 g
- Wymienniki węglowodanowe - 3,9 WW
Etykiety
Podobne posty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy