Składniki (4 porcje):

  • Woda - 1300 ml
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 śr. szt.
  • Seler korzeniowy - 200 g
  • Pietruszka - 2 małe szt.
  • Marchew - 2 małe szt.
  • Ziele angielskie, liść laurowy - po 1 szt.
  • Dynia (u mnie piżmowa) - 1 kg (po obraniu około 800 g)
  • Soczewica, czerwona - 120 g
  • Czosnek - 4 małe ząbki
  • Natka pietruszki - 2 łyżki
  • Pieprz, sól - do smaku

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody wrzuć obraną włoszczyznę w całości (cebulę, seler, pietruszkę, marchew) oraz liść laurowy i ziele - gotuj z dodatkiem masła. 
  2. Dynię obierz pokrój na średniej wielkości kostkę. 
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj dynię, zmiażdżony czosnek i soczewicę - gotuj około 15-20 minut do miękkości warzyw. 
  4. Następnie wyłóż z zupy włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele. Ostudź zupę i zmiksuj ją na gładki krem. 
  5. Ponownie zagotuj, dodaj posiekaną natkę i dopraw w razie potrzeby.
  6. Możesz podawać z chlebem, makaronem lub ryżem oraz jogurtem.

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):

  • Energia - 257,7 kcal
  • Białko - 11,4 g
  • Tłuszcze - 5,9 g
  • Węglowodany - 49,9 g
  • Błonnik - 10,4 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 3,9 WW

Brak komentarzy