Składniki (4-6 porcji):

  • Groszek zielony z puszki - 100 g
  • Jaja, klasa M - 6 szt.
  • Jogurt naturalny, 2% tł. - 50 g
  • Majonez. 79% tł. - 5 łyżeczek (50 g)
  • Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
  • Czosnek w proszku - 1/2 łyżeczki (zamiennie na świeży)
  • Sól, pieprz i chili - do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka włóż do garnka z wodą i gotuj 10 minut, od momentu zagotowania. 
  2. Groszek opłucz pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się nadmiaru soli. 
  3. Odłóż 1/4 groszku i 1 jajko pokrojone w drobną kostkę. 
  4. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość przegotowanej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencje. 
  5. Pastę wymieszaj z groszkiem i pokrojonym jajkiem.

Wartość odżywcza (całość):

  • Energia - 891,5 kcal
  • Białko - 46,2 g
  • Tłuszcze - 70,2 g
  • Węglowodany - 22,8 g
  • Błonnik - 5,8 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 1,7 WW

Brak komentarzy