Pasta jajeczna z groszkiem
- Groszek zielony z puszki - 100 g
- Jaja, klasa M - 6 szt.
- Jogurt naturalny, 2% tł. - 50 g
- Majonez. 79% tł. - 5 łyżeczek (50 g)
- Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
- Czosnek w proszku - 1/2 łyżeczki (zamiennie na świeży)
- Sól, pieprz i chili - do smaku
Przygotowanie:
Jajka włóż do garnka z wodą i gotuj 10 minut, od momentu zagotowania.
- Groszek opłucz pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Odłóż 1/4 groszku i 1 jajko pokrojone w drobną kostkę.
- Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość przegotowanej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencje.
- Pastę wymieszaj z groszkiem i pokrojonym jajkiem.
Wartość odżywcza (całość):
Energia - 891,5 kcal
- Białko - 46,2 g
- Tłuszcze - 70,2 g
- Węglowodany - 22,8 g
- Błonnik - 5,8 g
- Wymienniki węglowodanowe - 1,7 WW
Brak komentarzy