Zupa pomidorowa z soczewicą
- Woda 1,5 l
- Cebula - 1 szt.
- Pietruszka - 2 szt.
- Marchew - 2 szt.
- Seler - 1/4 szt. (125 g bez skóry)
- Liść laurowy i ziele angielskie - po 1 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Masło - 2,5 płaskiej łyżki (25 g)
- Soczewica czerwona, sucha - 190 g
- Przecier pomidorowy - 500 g
- Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
- Oregano suszone - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i seler obierz. Czosnek dodatkowo posiekaj.
- Wszystkie warzywa wrzuć w całości do zimnej wody, razem z masłem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gotuj pod przykryciem - od momentu zagotowania 15 minut.
- Dodaj soczewicę i gotuj kolejne 15 minut.
- Następnie dodaj przecier, zioła i dopraw. Zdejmij z ognia po 5 minutach.
- Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Wartość odżywcza (całość bez ryżu):
Energia - 1098 kcal
- Białko - 63,6 g
- Tłuszcze - 29,3 g
- Węglowodany - 186,3 g
- Błonnik - 46 g
- Wymienniki węglowodanowe - 14 WW
Brak komentarzy