Składniki (4-6 porcji):

  • Woda 1,5 l
  • Cebula - 1 szt.
  • Pietruszka - 2 szt.
  • Marchew - 2 szt.
  • Seler - 1/4 szt. (125 g bez skóry)
  • Liść laurowy i ziele angielskie - po 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Masło - 2,5 płaskiej łyżki (25 g)
  • Soczewica czerwona, sucha - 190 g
  • Przecier pomidorowy - 500 g
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i seler obierz. Czosnek dodatkowo posiekaj. 
  2. Wszystkie warzywa wrzuć w całości do zimnej wody, razem z masłem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. 
  3. Gotuj pod przykryciem - od momentu zagotowania 15 minut.
  4. Dodaj soczewicę i gotuj kolejne 15 minut. 
  5. Następnie dodaj przecier, zioła i dopraw. Zdejmij z ognia po 5 minutach.
  6. Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Wartość odżywcza (całość bez ryżu):

  • Energia - 1098 kcal
  • Białko - 63,6 g
  • Tłuszcze - 29,3 g
  • Węglowodany - 186,3 g
  • Błonnik - 46 g
  • Wymienniki węglowodanowe - 14 WW

Brak komentarzy