Składniki (1 porcja):
- Cebula - 1/4 szt.
- Czosnek - 1 mały ząbek
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
- Papryka żółta - 1/3 szt.
- Kasza bulgur, sucha - 3 łyżki (45 g)
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Kurkuma, kmin rzymski - 1/4 łyżeczki
- Pieprz i sól do smaku
- Wywar warzywny lub woda - 1/2 szkl.
- Fasola biała z puszki - 4 łyżki (60 g)
- Fasola czerwona z puszki - 4 łyżki (60 g)
- Pomidory z puszki - 1/2 puszki (200 g)
- Cukinia - 1/4 szt.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż chwilę razem.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę - smaż 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodaj kaszę, a następnie po minucie przyprawy.
- Dolej gorący wywar (ewentualnie wodę), wrzuć fasolkę bez zalewy (zamiennie na wcześniej ugotowaną) oraz pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
- Energia 534,3 kcal
- Białko 21,5 g
- Tłuszcze 15,3 g
- Węglowodany 91,2 g
- Błonnik 24,9 g
- Wymienniki węglowodanowe 6,6 WW
Inspiracja - przepis ze strony Kwestia Smaku
Brak komentarzy