Składniki (2 porcje):

  • Cebula - 1/3 szt.
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Pieczarki - 6 szt.
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Oregano i bazylia - po 1/2 łyżeczki
  • Chili, pieprz i sól do smaku
  • Udko z kurczaka - 1 szt. (250 g)
  • Fasola czerwona z puszki - 150 g

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i zrumień na rozgrzanym oleju. 
  2. Pieczarki pokrój na plasterki. 
  3. Koncentrat wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i niewielką ilością wody (tak aby łatwiej było polać mięso). 
  4. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym lub na folii do pieczenia. Polej sosem oraz dodaj nie wierzch fasolę, pieczarki i cebulę. Przykryj pokrywką lub zawiń folię. 
  5. Piecz w 180 st. C przez około godzinę (mięso ma z łatwością odchodzić od kości, więc dostosuj czas pieczenia). Pod koniec możesz piec bez przykrycia żeby uzyskać lekko zrumienioną skórkę. 
Inspiracja ze strony Kwestia Smaku

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatku ryżu/kaszy):

  • Energia 337 kcal
  • Białko 25 g
  • Tłuszcze 15,2 g
  • Węglowodany 30,6  g
  • Błonnik 9,6 g
  • Wymienniki węglowodanowe 2,1 WW
Chcesz jeść to co lubisz i schudnąć? W takim razie Gotowy Jadłospis DIETA BEZ WYRZECZEŃ, z pizzą, naleśnikami i innymi pysznościami, to coś dla Ciebie! Dowiedz się więcej.

Brak komentarzy