Składniki (1 porcja):

  • Brokuły - 1/4 główki
  • Pieczarki - 3 szt.
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g)
  • Ciecierzyca z puszki lub ugotowana - 60 g
  • Fasola z puszki lub ugotowana - 60 g
  • Koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżeczki (22 g)
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki (2 g)

Przygotowanie:

  1. Nastaw brokuły do gotowania - gotuj do miękkości. 
  2. W tym czasie, pieczarki usmaż z czosnkiem na oleju. 
  3. Do pieczarek dodaj fasolą i ciecierzycę (opłukane wcześniej pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli). 
  4. Koncentrat wymieszaj z kilkoma łyżka wody, mąką, sosem, sokiem z cytryny i przyprawami. 
  5. Dodaj mieszankę do potrawy i duś, aż sos się zagęści. 
  6. Dodaj ugotowane brokuły i wymieszaj delikatnie. Duś jeszcze minutę i podawaj. 

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatku kaszy):

  • Energia 537 kcal
  • Białko 19,4 g
  • Tłuszcze 13,9 g
  • Węglowodany 87,4 g
  • Błonnik 8,3 g
  • Wymienniki węglowodanowe 7,9 WW

Brak komentarzy