To nie są zwykłe ciastka. To są ciastka owsiane pełne dobroci: błonnika, składników mineralnych i witamin, których źródłem są produkty z pełnego ziarna (mąka, płatki owsiane), nasiona i bakalie.

Nie tylko są bardziej odżywcze, ale również smaczne i ekstra kruche, dzięki słonecznikowi - wysoka temperatura wydobywa z niego boski aromat. Musisz ich spróbować!


Składniki na ciasteczka owsiane (całość - około 14 sztuk)

  • Masło - 5 pł. łyżek (50 g)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 40 g
  • Mąka pszenna, typ 750 - 40 g
  • Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
  • Jajko - 1 szt.
  • Ksylitol - 5 łyżek (50 g)
  • Słonecznik - 1/4 szkl. (38 g)
  • Rodzynki - 1,5 łyżki (23 g)
  • Wiórki kokosowe - 1,5 łyżki (12 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki


Przygotowanie ciasteczek owsianych

  1. Masło rozpuść lub użyj masła w temperaturze pokojowej. 
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej pozostałe składniki, a następnie wymieszaj. 
  3. Uformuj 14 ciasteczek i ułóż je na papierze do pieczenia.
  4. Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (do momentu lekkiego zrumienienia). 


Wartość odżywcza 1 ciasteczka owsianego (z 14 sztuk)

  • Energia 100 kcal
  • Białko 2,3 g
  • Tłuszcze 5,6 g
  • Węglowodany 12,7 g
  • Błonnik 1,2 g
  • Wymienniki węglowodanowe 1,1 WW

Masz problem z utrzymaniem efektów po odchudzaniu? Mogę Ci pomóc schudnąć w przyjemniejszy i skuteczny sposób. Sprawdź na czym polega moja przyjemna metoda.

Brak komentarzy