To nie są zwykłe ciastka. To są ciastka owsiane pełne dobroci: błonnika, składników mineralnych i witamin, których źródłem są produkty z pełnego ziarna (mąka, płatki owsiane), nasiona i bakalie.
Nie tylko są bardziej odżywcze, ale również smaczne i ekstra kruche, dzięki słonecznikowi - wysoka temperatura wydobywa z niego boski aromat. Musisz ich spróbować!
Składniki na ciasteczka owsiane (całość - około 14 sztuk)
- Masło - 5 pł. łyżek (50 g)
- Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 40 g
- Mąka pszenna, typ 750 - 40 g
- Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
- Jajko - 1 szt.
- Ksylitol - 5 łyżek (50 g)
- Słonecznik - 1/4 szkl. (38 g)
- Rodzynki - 1,5 łyżki (23 g)
- Wiórki kokosowe - 1,5 łyżki (12 g)
- Proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie ciasteczek owsianych
- Masło rozpuść lub użyj masła w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej pozostałe składniki, a następnie wymieszaj.
- Uformuj 14 ciasteczek i ułóż je na papierze do pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (do momentu lekkiego zrumienienia).
Wartość odżywcza 1 ciasteczka owsianego (z 14 sztuk)
- Energia 100 kcal
- Białko 2,3 g
- Tłuszcze 5,6 g
- Węglowodany 12,7 g
- Błonnik 1,2 g
- Wymienniki węglowodanowe 1,1 WW
Masz problem z utrzymaniem efektów po odchudzaniu? Mogę Ci pomóc schudnąć w przyjemniejszy i skuteczny sposób. Sprawdź na czym polega moja przyjemna metoda.
Brak komentarzy