Takie fit lody truskawkowe możesz zjeść nawet w ramach posiłku, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Legalne lody na diecie? Tak, jeśli...
- Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 2 szkl. (280 g)
- Mąka pszenna, typ 550 - 1 szkl. (140 g)
- Drożdże świeże - 20 g (lub odpowiednik suchych drożdży)
- Cukier - 1 pł. łyżeczka (5 g)
- Woda - 1 szkl.
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 szt.
- Pieczarki - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 4 kopiaste łyżeczki (60 g)
- Czosnek - 2 ząbki
- Bazylia i oregano suszone - po 1 łyżeczce
- Pieprz i sól do smaku
- Mozzarella, 16% tłuszczu - 2 kulki (250 g)
- Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w letniej wody z cukrem i odstaw na 5 minut, aż zacznie się pienić.
- Wymieszaj mąki z solą (około 1/2 łyżeczki) i powoli wlej mieszankę drożdży. i dodaj oliwę.
- Miksuj lub zagniataj, aż ciasto będzie zwarte. Miskę z ciastek przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min, żeby wyrosło.
- Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn spod grzybów.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż na blachę.
- Posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem, bazylią i oregano.
- Rozprowadź warzywa i rozłóż równomiernie, grubo pokrojoną, mozzarellę.
- Piecz w 260 st. C przez 12-15 minut (kontroluj żeby za bardzo się nie spiekła).
- Udekoruj świeżą bazylią.
Wartość odżywcza (całość):
- Energia 2421,8 kcal
- Białko 125,3 g
- Tłuszcze 70,8 g
- Węglowodany 350,6 g
- Błonnik 36,6 g
- Wymienniki węglowodanowe 31,4 WW
Etykiety
Podobne posty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy