Składniki (całość - dla 4-6 osób):

  • Mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 - 2 szkl. (280 g)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 1 szkl. (140 g)
  • Drożdże świeże - 20 g (lub odpowiednik suchych drożdży)
  • Cukier - 1 pł. łyżeczka (5 g)
  • Woda - 1 szkl. 
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 szt. 
  • Pieczarki - 500 g
  • Koncentrat pomidorowy - 4 kopiaste łyżeczki (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bazylia i oregano suszone - po 1 łyżeczce
  • Pieprz i sól do smaku
  • Mozzarella, 16% tłuszczu - 2 kulki (250 g)
  • Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże w letniej wody z cukrem i odstaw na 5 minut, aż zacznie się pienić. 
  2. Wymieszaj mąki z solą (około 1/2 łyżeczki) i powoli wlej mieszankę drożdży. i dodaj oliwę. 
  3. Miksuj lub zagniataj, aż ciasto będzie zwarte. Miskę z ciastek przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min, żeby wyrosło. 
  4. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn spod grzybów. 
  5. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż na blachę. 
  6. Posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem, bazylią i oregano. 
  7. Rozprowadź warzywa i rozłóż równomiernie, grubo pokrojoną, mozzarellę. 
  8. Piecz w 260 st. C przez 12-15 minut (kontroluj żeby za bardzo się nie spiekła).
  9. Udekoruj świeżą bazylią.

Wartość odżywcza (całość):

  • Energia 2421,8 kcal
  • Białko 125,3 g
  • Tłuszcze 70,8 g
  • Węglowodany 350,6 g
  • Błonnik 36,6 g
  • Wymienniki węglowodanowe 31,4 WW

Brak komentarzy